Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία επειδή παρουσίασαν υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα από αυτά που προβλέπουν οι συνθήκες της ΕΕ. Πρόκειται για προσπάθεια επιβολής των αυστηρών κανονισμών που δεν έχει προηγούμενο, καθώς η ΕΕ θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους.

«Οι δύο χώρες βγήκαν εκτός πορείας στην προσπάθεια να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματα και δεν έχουν πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού» ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Η μείωση των υψηλών ελλειμμάτων και των χρεών αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη και στις δύο χώρες».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και τώρα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δώσουν πράσινο φως για την επιβολή των κυρώσεων. Αν η πρόταση για τις κυρώσεις εγκριθεί, η Κομισιόν θα έχει είκοσι ημέρες για να προτείνει την επιβολή συγκεκριμένων προστίμων και την αναστολή χορήγησης ορισμένων κοινοτικών κονδυλίων. Τα πρόστιμα μπορεί να μειωθούν ή να ακυρωθούν λόγω «ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών» ή ειδικού αιτήματος των χωρών, σύμφωνα με την ίδια δήλωση του Ντομπρόβσκις.

Η ΕΕ εξετάζει αν πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, σε μια χρονική περίοδο που επικρατεί αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο εκτελών καθήκοντα υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος έχει δηλώσει ευθέως ότι δεν είναι λογική η επιβολή κυρώσεων στη χώρα του καθώς η Μαδρίτη καταβάλλει προσπάθειες να βελτιώσει την οικονομία στον απόηχο της κρίσης.

Πιο αρνητικός φαίνεται ότι είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. «Οι κανονισμοί περιέχουν κάποια ευελιξία, αλλά σε αυτή την περίπτωση η ευελιξία έχει εξαντληθεί ήδη» είπε χθες. «Οταν κοιτώ τους αριθμούς καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κάνει πολύ λίγα» προσέθεσε. Προειδοποιήσεις για την επιβολή κυρώσεων έχουν δεχτεί ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Ετσι μια επιβολή κυρώσεων στις χώρες της Ιβηρικής μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

© Bloomberg News