Την ώρα που στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η δικαστική μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τους φακέλους με τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκδίκηση μιας εκ των τεσσάρων αδειών.

Με τη λήξη της προθεσμίας χθες το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό, είχαν κατατεθεί οι εξής 11 αιτήσεις:

Σκάι (Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής πληροφοριών και Ενημέρωσης), Star Channel (Νέα Τηλεόραση ΑΕ), Antenna TV AE, Dimera Media Investments Limited, Alpha (Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ), Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας (Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία), Αλτερ Εγκο (Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Ανώνυμος Εταιρεία), Epsilon TV (Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ), Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (Ανώνυμη Εταιρεία), Mega Channel (Τηλέτυπος ΑΕ) και City News ART TV.

Ο προεδρικός λόγος

Οι προβολείς της δημοσιότητας πάντως είχαν πέσει από νωρίς το πρωί στο ΣτΕ, όπου πριν από την έναρξη της σημαντικής μάχης ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου «προλόγισε» τη διαδικασία με μια τοποθέτηση που συζητήθηκε εντός και εκτός της αίθουσας.

«Η Δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνο διά των αποφάσεών της. Οι δικαστές δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, δεν υποκύπτουν. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες χειραγώγησης σε εκκρεμή δίκη, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, αλλά κυρίως αν προέρχονται από διαδίκους που διαθέτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, συνιστά ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» είπε ο πρόεδρος.

Η διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν πολύωρη καθώς οι δύο αντίδικες πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Με τη λήξη της συζήτησης των προσφυγών που στρέφονται κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, δόθηκε προθεσμία στους δικηγόρους των διαδίκων να έχουν καταθέσει εγγράφως τα επιχειρήματά τους μέχρι τις 20 Ιουλίου. Και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάσκεψη των μελών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την έκδοση της κρίσιμης απόφασης που συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα.

Στο ανώτατο δικαστήριο (προεδρεύει ο Νίκος Σακελλαρίου με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου και συμμετείχαν 30 δικαστές, μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι του ΣτΕ) έχουν προσφύγει η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Σκάι, Star Channel και Epsilon TV (E-TV).

Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τους τηλεοπτικούς σταθμούς (Παναγιώτης Λαζαράτος, Σπυρίδων Φλογαΐτης, Γλυκερία Σιούτη, Γεώργιος Δελλής, Ηλίας Θεοδωράτος, Ευάγγελος Γκιουγκής, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος) διατύπωσαν σειρά ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων.

«Οι ρυθμίσεις κινούνται σε πλατφόρμα αντισυνταγματικότητας». Αντέτειναν μάλιστα ότι «μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με το κύρος και τη θεσμική του θωράκιση από το Σύνταγμα μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» είπαν χαρακτηριστικά.

Από την αντίθετη πλευρά οι δικηγόροι του Δημοσίου (Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Μαντζουράνης και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους Ευστράτιος Συνοίκης και Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου) υπεραμύνθηκαν των κυβερνητικών επιλογών, αποδίδοντας τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στη μη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και στην επί σειρά ετών μη τακτοποίηση του θέματος των τηλεοπτικών αδειών.

«Επικίνδυνο παιχνίδι…»

Στο μεταξύ, 50 βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση ρωτούν τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την, όπως τονίζουν, «συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές».

«Δυστυχώς σταδιακά ξετυλίγεται το επικίνδυνο κουβάρι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει γνέσει για τη χώρα μας. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα» υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τον «διασυρμό της χώρας» αλλά και «αντιθεσμική λειτουργία» που «αγγίζει τον πυρήνα της ίδιας της δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας».

Οι βουλευτές της ΝΔ στην ερώτησή τους καλούν επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση της αλληλογραφίας μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παραλλήλως θέτουν ζητήματα που αφορούν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Επικρατείας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου προκύπτει το συμπέρασμα πως ο νόμος για την αδειοδότηση προκαλεί σοβαρά προβλήματα αντίθεσής του με το ενωσιακό Δίκαιο ως προς τη χωρητικότητα του φάσματος αλλά και ως προς τις ρυθμίσεις που αφορούν την Digea. Ο πρώην υπουργός ρωτά λοιπόν τον Νίκο Παππά αν προτίθεται να προωθήσει αλλαγές στη νομοθεσία περί ΜΜΕ και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση.

Τέλος, νέο «φιάσκο» προβλέπει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. «Λίγα 24ωρα μετά τους ατυχείς χειρισμούς στη σύμβαση με την COSCO –που ανάγκασαν τον κύριο Δρίτσα να προχωρήσει σε δήλωση μετανοίας –έχουμε και νέο φιάσκο της κυβέρνησης. Γιατί, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιστολή 30 σελίδων του επιτρόπου Ετινγκερ, με την οποία κατηγορεί την ελληνική πλευρά για σωρεία παρατυπιών» σχολιάζει ο Θεοχάρης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής τονίζει ακόμη ότι «οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης θέτουν σε αμφισβήτηση τη δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στον ιδιώτη πάροχο (Digea)» χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών «παρωδία».