Η υπεριώδης ηλικιακή ακτινοβολία βλάπτει τους ιστούς στην επιφάνεια και βαθιά μέσα στα μάτια, γι’ αυτό και η επιλογή των κατάλληλων γυαλιών ηλίου έχει ζωτική σημασία.

Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερο εκτίθενται τα μάτια μας στην UV, ιδίως στην UVB, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μεγαλώνοντας να εκδηλώσουμε προβλήματα όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η εμφάνιση μορφωμάτων.

Δεν χρειάζεται, όμως, να φτάσει κανείς στα 50 ή στα 60 του για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Μερικά μορφώματα όπως το πτερύγιο εκδηλώνονται ακόμα και σε εφήβους ή εικοσάρηδες που είναι σέρφερ, σκιέρ, ψαράδες, αγρότες ή γενικώς περνούν πολλές ώρες το μεσημέρι κάτω από τον ήλιο.
«Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα μάτια τους κινδυνεύουν από τον ήλιο μόνο αν τον κοιτάξουν απευθείας, πράγμα που ούτως ή άλλως δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε, ούτε σε περίπτωση έκλειψης ηλίου», λέει ο χειρουργός - οφθαλμίατρος δρ Ιωάννης Ι. Δατσέρης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς - Αμφιβληστροειδούς.

«Η αλήθεια όμως είναι πως η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη και όταν αντανακλάται από λείες επιφάνειες όπως η άσφαλτος, η άμμος, η θάλασσα, οι τζαμαρίες, το νερό της πισίνας και το χιόνι. Γι’ αυτό τον λόγο τα γυαλιά ηλίου που δεσμεύουν την UV είναι απαραίτητα σε όλους μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία δεδομένου ότι η δράση της UV είναι αθροιστική με το πέρασμα του χρόνου»

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από