Η πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτή στα Δερβενοχώρια, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα έκαψε περισσότερα από 5.000 στρέμματα πευκοδάσους, έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια το πόσο απροετοίμαστη είναι η πολιτεία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι δυνατοί άνεμοι των προηγούμενων ημερών ήταν η αιτία για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Συνολικά 136 πυροσβέστες, 179 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 74 οχήματα της πυροσβεστικής καθώς και 23 οχήματα ΟΤΑ και 10 βυτιοφόρα έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης. Παράλληλα, συνδράμουν 100 στρατιώτες, 17 χωματουργικά μηχανήματα αλλά και 5 ελικόπτερα, 6 Καναντέρ και 4 Πετζετέλ.

Δύο είναι τα βασικά μέτωπα, με εκείνο που φοβίζει περισσότερο τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκεται ανάμεσα στα

χωριά Πράσινο και Πάνακτο, ενώ το άλλο είναι κοντά στα νταμάρια του Φράγκου.

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Τρίτης καθώς ξέσπασαν τρεις νέες πυρκαγιές – δύο στο νομό Ηρακλείου και μία στα Χανιά. Στη μάχη με τις φλόγες στον Αχεντριά Αστερουσίων έσπευσαν επτά οχήματα με 24 πυροσβέστες και μία ομάδα πεζοπόρων. Την ίδια ώρα, στο μέτωπο που έκαιγε στο Φαράγγι Θερίσου στα Χανιά έφτασαν τρία οχήματα και 12 άνδρες.

Πάντως, η μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια, μετά και την αναγκαστική προσγείωση που έκανε την Κυριακή Καναντέρ που συμμετείχε στην κατάσβεση, βγάζει και πάλι στην επιφάνεια τα απαρχαιωμένα, όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές, μέσα πυρόσβεσης. Όπως εξηγούν από τα 12 Καναντέρ που διαθέτει το Σώμα, μόλις τα 8 είναι διαθέσιμα, τη στιγμή που τα περισσότερα είναι τουλάχιστον 40 ετών. Σημειώνεται ότι η δύναμη της Πυροσβεστικής – μαζί με τους εποχικούς υπαλλήλους – φτάνει τα 12.500 άτομα.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με αφορμή την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους, επιβεβαίωσε ότι μεγάλο μέρος των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι ηλικίας 45 χρόνων ενώ τόνισε η αντικατάσταση του στόλου με αγορά νέων αεροσκαφών δεν είναι εφικτή, γι’ αυτό και θα προτιμηθούν λύσεις, όπως ο δανεισμός, το leasing, η ενοικίαση.

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει η WWF Ελλάς

Σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η περιβαλλοντικη οργάνωση WWF Eλλάς κάνει λόγο για ανεπαρκή οργάνωση και προετοιμασία της χώρας μας στον τομέα της δασοπροστασίας:Υποχρηματοδότηση, έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, πολιτικές αποφάσεις που παρέχουν κίνητρο για δασικές πυρκαγιές και έλλειψη οργάνωσης σε βασικούς τομείς, αποτελούν τα «προσανάμματα» που απειλούν και φέτος τα δάση μας, με την επίκληση για ήπιες καιρικές συνθήκες να φαντάζει απαραίτητη. Απέναντι σε ένα «καυτό» καλοκαίρι, ο ρόλος των πολιτών και η εγρήγορση της κοινωνίας θα παίξουν για ακόμη μια φορά κομβικό ρόλο.

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σωστής προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού είναι ένα θλιβερό σίριαλ που βλέπουμε επί χρόνια σε επανάληψη. Εμείς οι πολίτες πρέπει να υψώσουμε ασπίδα προστασίας για τον φυσικό μας πλούτο. Οι επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες σε όλη τη χώρα ριψοκινδυνεύουν κάθε χρόνο τη ζωή τους για να προστατέψουν την πολύτιμη πηγή ζωής όλων μας» δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.