30/5/2016

Μια καινούργια διεθνής επιστημονική έκδοση που φέρει την υπογραφή του καθηγητήΦαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ και προέδρου της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ)Κων/νου Δεμέτζου κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τoν εκδοτικό οίκο Springer.

Το βιβλίο που φέρει τον τίτλο:Pharmaceutical nanotechnology (Fundamentals and Practical applications)θεωρείται μοναδικό στην παγκόσμια βιβλιογραφία γιατί παρέχει μια νέα προσέγγιση στη κατανόηση βιο-εμπνευσμένων συστημάτων νανοτεχνολογίας για φαρμακευτικές εφαρμογές συσχετίζοντας τις φυσικοχημικές, βιοφυσικές και θερμοδυναμικές τους συμπεριφορές με εκείνες ενός ζωντανού οργανισμού.

Η συγκεκριμένη έκδοση δεν ήρθε μόνο για να εξηγήσει τις θεμελιώδεις πτυχές της νανοτεχνολογίας\, αλλά για να γεμίσει το κενό μεταξύ των βιο-εμπνευσμένων συστημάτων νανοτεχνολογίας και της λειτουργικότητας των ζωντανών οργανισμών, εισάγοντας νέες ιδέες για τη φυσικοχημική, βιοφυσική και θερμοδυναμική τους συμπεριφορά. Απευθύνεται σε όλους όσοι ασχολούνται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη φαρμακευτική και χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη.

Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στις φυσικοχημικές και θερμοδυναμικές ιδιότητες των νανοσυστημάτων που συσχετίζονται με εκείνες των κυττάρων και στο δεύτερο παρουσιάζεται η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην απεικόνιση, στη διαγνωστική και στη θεραπευτική. Το τρίτο μέρος επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την νανοτοξικότητα των νανοσυστημάτων καθώς και στο κανονιστικό πλαίσιο που τα περιβάλλει.

Στο βιβλίο προτείνεται επίσης, η χρήση της γνώσης της βιοφυσικής, θερμοδυναμικής και της νανοτεχνολογίας ως αναδυόμενων εργαλείων παραγωγής νέων φαρμάκων, όταν προσεγγίζονται μέσα σε ένα σωστό πλαίσιο ρυθμιστικών ορίων.