Την αναβολή ή την μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων από το Ρίο ντε Τζανέιρο εξαιτίας της απειλής του ιού Ζίκα, ζητούν με ανοικτή επιστολή τους 150 επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέρριψε το αίτημα, λέγοντας πως οι αναλύσεις επικινδυνότητας που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Βραζιλία είναι το επίκεντρο της μεγάλης επιδημίας που σαρώνει την αμερικανική ήπειρο και η οποία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, παρά τα εκτεταμένα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών που έχουν ληφθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα τρίμηνο εφέτος, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, καταγράφηκαν στη χώρα σχεδόν 90.000 κρούσματα του ιού Ζίκα. Επιπλέον, ο αριθμός των βρεφών που έχουν γεννηθεί με γενετικές ανωμαλίες λόγω του ιού, ξεπέρασαν τα 4.900.

Την ανοικτή επιστολή, που απευθύνεται στην γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρα Μάργκρετ Τσαν, υπογράφουν ειδικοί από την Βραζιλία, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Νότιο Αφρική, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Σε αυτήν υποστηρίζουν ότι έχουν αποτύχει όλα τα προγράμματα εκρίζωσης των κουνουπιών που έχουν ληφθεί, καθώς και ότι το σύστημα Υγείας της Βραζιλίας έχει αποδυναμωθεί από την παρούσα επιδημία.

Επιπλέον, σε αρκετές περιοχές παρατηρείται αύξηση και των κρουσμάτων μιας άλλης ασθένειας που μεταδίδεται με τα κουνούπια, του δάγγειου πυρετού, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης των ταξιδιωτών προς τη χώρα και μεταφοράς του ιού σε όλο τον πλανήτη.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του προσεχούς Αυγούστου υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 10.500 αθλητές από 180 χώρες του κόσμου και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες άλλοι 4.350 αθλητές.

Σε τουλάχιστον 500.000 υπολογίζονται οι τουρίστες που θα μεταβούν στη Βραζιλία για να τους παρακολουθήσουν, ενώ δεν έχει υπολογιστεί ο αριθμός των μελών των αθλητικών αποστολών που θα συνοδεύσουν τους αθλητές.

Ωστόσο ο ΠΟΥ αντέτεινε ότι η Βραζιλία είναι μόνο μία από τις 60 χώρες όπου ενδημεί αυτή τη στιγμή ο ιός Ζίκα και πως, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων έως τώρα, δεν υπάρχει λόγος να αναβληθούν οι αγώνες.

Πάντως, ο κ. Bruce Aylward, επικεφαλής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναβολής των Αγώνων, αν αλλάξουν τα επιστημονικά δεδομένα.

«Οι πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας σήμερα… υποδηλώνουν ότι οι Αγώνες πρέπει να διεξαχθούν κανονικά», δήλωσε στο BBC.