Θα είχαν τελειώσει νωρίτερα. «Αν ήταν παρούσα η επικεφαλής του ΔΝΤ, θα είχαμε κερδίσει ώρες» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Αλλά η απουσία της Λαγκάρντ κόστισε χρονοβόρες διαβουλεύσεις με τα στελέχη της στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί η τελική συμφωνία. Και η συμφωνία «είναι ένα καλό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη συγκυρία» είπε ο Σόιμπλε, «δίνει μια καλή ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει με συνέπεια τον δύσκολο δρόμο της».

Η απόφαση ικανοποιεί απόλυτα το Βερολίνο. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε χθες σε κοινή συνέντευξη με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με «μεγάλη ανακούφιση» για την επίτευξη της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλό αποτέλεσμα». Ο πρόεδρος του SPD που διαφοροποιούνταν τελευταία από το Σόιμπλε, χθες τον ευχαρίστησε γιατί «δεν θα μείνει ακόμα ένα θέμα ως πρόβλημα για τον Ιούνιο, που είναι απαιτητικός μήνας για την ΕΕ».

Η κόντρα Βερολίνου – Ουάσιγκτον έκλεισε με υπαναχώρηση του ΔΝΤ, που απαιτούσε άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα αυτό παραμένουν, αλλά η συμφωνία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Σόιμπλε:

Πρώτον, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και στο τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα. «Μετά την πρώτη αξιολόγηση το ΔΝΤ θα παραμείνει, ειδάλλως θα ήταν ένα άλλο πρόγραμμα» εξήγησε ο Σόιμπλε. Το ΔΝΤ δεσμεύεται να προτείνει στα όργανά του εντός του 2016 τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Η απόφαση αυτή αναμένεται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους και αυτό, σύμφωνα με το Σόιμπλε, σχετίζεται με εσωτερικούς σχεδιασμούς του ΔΝΤ, όχι με την ουσία της απόφασης.

Δεύτερον, οι ουσιαστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το 2018, όταν τελειώσει το Μνημόνιο και υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθεί απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. «Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μέτρα, αν αυτά θεωρηθούν απαραίτητα» είπε ο Σόιμπλε. Το κριτήριο θα είναι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μείωσε τις προσδοκίες όσων προεξοφλούν από τώρα δραστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτά που προτείνει το ΔΝΤ. «Δεν είναι τόσο μεγάλο το περιθώριο όσο νομίζουν ορισμένοι» είπε ο Σόιμπλε. Αφενός, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με προγνώσεις για το τι μπορεί να γίνει το 2080. Αφετέρου, υπάρχει και η πολιτική παράμετρος ενός κουρέματος: «Με την τελευταία επιμήκυνση ο μέσος όρος εξυπηρέτησης για το ελληνικό χρέος είναι 30 χρόνια. Δεν μπορούμε να το τραβήξουμε στα χίλια χρόνια και να λέμε ότι δεν υπάρχει κούρεμα. Διότι τότε οι διάφοροι Λεπέν θα πουν «κοιτάξτε τους άλλους πολιτικούς πώς κοροϊδεύουν τον κόσμο». Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο» τόνισε ο Σόιμπλε, «τους εξηγούμε, γιατί η πολιτική σταθεροποίησης της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Η καλή συνεργασία Σόιμπλε – Τσακαλώτου φάνηκε και αυτή τη φορά. «Με τον Τσακαλώτο συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το 2018, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα είμαστε σε μια εντελώς άλλη κατάσταση» είπε ο Σόιμπλε.

Μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει οι γερμανικές εκλογές. Και κανείς δεν ξέρει αν έπειτα από αυτές ο 74χρονος σήμερα Σόιμπλε θα παραμείνει στο πόστο του. Μέχρι τότε, όμως, ο Σόιμπλε δεν θέλει να ξαναπάει το ζήτημα της Ελλάδας στη γερμανική Βουλή. Με τις αποφάσεις του Eurogroup το πέτυχε. «Δεν συμφωνήθηκαν ελαφρύνσεις χρέους, δεν έχουμε ουσιαστικές αλλαγές του υπάρχοντος προγράμματος, ειδάλλως οι αποφάσεις θα έπρεπε να τεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής» σημείωσε ο Σόιμπλε με το βλέμμα στους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι φοβούνταν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους από την πίσω πόρτα.

Ο ΤΥΠΟΣ. H Ελλάδα σώθηκε ακόμα μία φορά. Στο τελευταίο λεπτό, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Αλλά οι ειδικοί δεν βλέπουν τα πράγματα τόσο θετικά. «Σώθηκε πραγματικά η Ελλάδα;» αναρωτιέται η αριστερή «Ταγκεστσάιτουνγκ» (taz). Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα έστειλε το Eurogroup. Αλλά δεν ισχύει, σχολιάζει η εφημερίδα. Η Γερμανία παραμένει το βασικό εμπόδιο για μια βιώσιμη λύση. Η χώρα, καταλήγει η «taz», θα παραμείνει εξαρτημένη από τους πιστωτές.