Ολοένα περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν επιβλαβή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά ταυτοχρόνως ολοένα περισσότεροι τα δοκιμάζουν – συχνά προσπαθώντας να μειώσουν ή να κόψουν το κάπνισμα, αναφέρουν Έλληνες ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από περισσότερους από 53.000 εθελοντές από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) και τις Ιατρικές Σχολές των πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους θεωρούν επικίνδυνα τα e-τσιγάρα.

Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2012 και αντανακλά την αυξανόμενη παγκοσμίως δυσπιστία για την ασφάλειά τους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που δηλώνουν ότι έχουν δοκιμάσειτα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με σχεδόν επτά στους δέκα από αυτούς να δηλώνουν πως το έκαναν επειδή ήθελαν να μειώσουν ή να κόψουν το κάπνισμα.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση δύο κοινοτικών δημοσκοπήσεων (ευρωβαρόμετρα) που διεξήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 και το 2014.

Την ανάλυση πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητή τον λέκτορα Δημοσίας Υγείας δρα Φίλιππο Τ. Φιλιππίδη από το ICL, επιβλέποντα τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδαβά από την Κλινική Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής τουΠανεπιστημίου Κρήτης και συμμετέχοντες την κυρία Βασιλική Γεροβασίλη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον δρα Άντονι Α. Λάβερτι από το ICL.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Tobacco Control», εξέτασαν τη στάση και τη χρήση των e-τσιγάρων σε όλη την Ευρώπη μεταξύ 2012 και 2014.

Κάθε μία από αυτές τις χρονιές συμμετείχαν στο αντίστοιχο ευρωβαρόμετρο σχεδόν 1.000 εθελοντές, ηλικίας 15 ετών και άνω, από κάθε ένα από τα κράτη μέλη της Ένωσης ή συνολικώς κάτι λιγότερο από 27.000 εθελοντές ανά έτος.

Η χρήση

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, το μέσο ποσοστό των Ευρωπαίων που δοκίμασαν ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξήθηκε από 7,2% το 2012 σε 11,6% το 2014, αν και υπάρχει τεράστια διακύμανση στη χρήση του από χώρα σε χώρα.

Τοχαμηλότερο ποσοστό όσων το δοκίμασαν είναι στην Πορτογαλία (5,7%) και το υψηλότερο στη Γαλλία (21,3%). Στην Ελλάδα, ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δοκιμάσει το 8% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 15 ετών.

Οι νυν καπνιστές έχουν 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ οι πρώην καπνιστές 6,5 περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους ανθρώπους οι οποίοι ουδέποτε κάπνισαν.

Αυτό είναι λογικό, αφού κατά μέσον όροτο 67% των Ευρωπαίων που έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο είπαν ότι το έκαναν για να μειώσουν ή να κόψουν το κάπνισμα.

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται το 81% των χρηστών του στην Ελλάδα– ένα ποσοστό που μας φέρνει στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, μαζί με τους Δανούς.

Η επικινδυνότητα

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι οι συσκευές αυτές συνιστούν κίνδυνο για την υγεία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ 2012 και 2014.

Στην πραγματικότητα, το 2012 ως επικίνδυνα χαρακτήρισε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το 27% των ερωτηθέντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2014 είναι 51,4%.

Και πάλι, υπάρχει διαφορά από χώρα σε χώρα. Το χαμηλότερο ποσοστό αυτής της άποψης παρατηρείται με βάση τε νεότερα στοιχεία στην Ουγγαρία (32,6% των ερωτηθέντων) και το υψηλότερο στην Ολλανδία (78,1%).

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (53,1%).

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διχάζει τον πλανήτη, διότι άλλες μελέτες δείχνουν πως είναι ασφαλές και άλλες ότι κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι «δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί έπειτα από 10 ή 20 χρόνια χρήσης», δήλωσε ο δρ Φιλιππίδης.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν και βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι, αλλά «αν βοηθεί τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα, ίσως αξίζουν τον κόπο οι κίνδυνοι αυτοί». Όμως ούτε ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος είναι τεκμηριωμένο, αφού τα ευρήματα των έως τώρα μελετών είναι αντιφατικά.

Επιπλέον, «παρότι τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νυν ή πρώην καπνιστές, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούν και άνθρωποι οι οποίοι ουδέποτε κάπνισαν», επισήμανε ο δρ Φιλιππίδης.

«Το εύρημα αυτό εγείρει το ερώτημα εάν θα μπορούσαν να αποτελούν “διέξοδο” στο κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων».