Ενα ιδιόμορφο δίλημμα, αν θα πρέπει να αποπέμψει περίπου 2.500 δημόσιους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν να έχουν πλαστούς τίτλους σπουδών κυρίως από περιφερειακά ιδιωτικά ΤΕΕ ή να τους νομιμοποιήσει υποβάλλοντάς τους σε νέες εξετάσεις, προκαλεί αναταραχή στην κυβέρνηση.

Εκτός από πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας, το ζήτημα δημιουργεί επιπλέον και νέα τριβή μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων καθώς οι τελευταίοι επιθυμούν σαφές ξεκαθάρισμα και παραπομπή όσων έχουν διαπράξει απάτη σε δικαστήρια επιθυμώντας να μην επιβαρύνονται συλλήβδην τα ιδιωτικά σχολεία με υπόνοιες.

«Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ… Το θέμα των παράτυπων τίτλων σπουδών είχε καταγγείλει πριν από περίπου 10 χρόνια η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) η οποία μάλιστα ζήτησε προχθές επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη με σκοπό να ακυρωθούν νέοι διορισμοί κατόχων παράνομων τίτλων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της, περισσότεροι από 2.000 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με Αριστα από ιδιωτικά ΤΕΕ της Αρτας, καθώς όλοι ήταν απόφοιτοι δημόσιων κυρίως τεχνικών λυκείων με χαμηλή βαθμολογία. Αυτοί οι τίτλοι τούς έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα. Πρόσφατα εξάλλου η ΟΙΕΛΕ δημοσιοποίησε κι άλλα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ. Οταν ήταν υπουργός Παιδείας η Μαριέττα Γιαννάκου επιχειρήθηκε να λυθεί το ζήτημα με έναν νόμο που θέσπιζε νέες εξετάσεις για όσες περιπτώσεις εντοπίζονταν να έχουν τέτοια πτυχία αλλά η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόστηκε.

Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ. Τα χρόνια πέρασαν χωρίς εξελίξεις, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις το αδίκημα να έχει παραγραφεί, ενώ στο διάστημα αυτό εντοπίστηκαν κι άλλες περιπτώσεις παραποιημένων πτυχίων. Το 2012 μια ακόμα διαδικασία ελέγχων πλαστών τίτλων σπουδών ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Και πέρυσι, ο νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Επιτροπή του Σώματος πρότεινε τελικά στο υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός στον έλεγχο των παρατυπιών των ιδιωτικών ΤΕΕ (δηλαδή να ελέγχονται οι παρανομίες και πριν το 2004) αλλά και σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να επιλυθεί επιτέλους το ζήτημα των υπαλλήλων που κατέχουν παράνομους τίτλους.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ». Επομένως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι έχουν εντοπιστεί με πλαστά πτυχία είτε της Αρτας είτε άλλου φορέα θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις για να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους και να νομιμοποιηθεί ο τίτλος σπουδών τους. Ομως αυτό το ενδεχόμενο βρίσκει κάθετα αντίθετους τους σχολάρχες οι οποίοι θεωρούν ότι έτσι δεν θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, που έχουν χρόνια αντιδικία με τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, ενώ οι τελευταίες ενέργειες του Νίκου Φίλη να επαναφέρει τον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Παιδείας και να επιβάλει νέους όρους λειτουργίας τούς έχουν στρέψει και εναντίον της κυβέρνησης, ανέφεραν ότι προκαλεί έκπληξη και αλγεινή εντύπωση η είδηση περί επανεξέτασης. «Ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε διαδικασία «θεραπείας» της παρανομίας, η οποία θα προσφέρει ασυλία στους πλαστογράφους. Ζητούμε από την Πολιτεία να μην συγκαλύψει την απάτη, αλλά να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την τιμωρία των ενόχων» τονίζουν.

Σύμφωνα με τους σχολάρχες, εφόσον κάποιος τίτλος δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα είναι αποδεδειγμένα πλαστός ή παραποιημένος «θα περίμενε κανείς από μια ευνομούμενη Πολιτεία να τιμωρήσει όποιον δολίως τον εξέδωσε, όποιον τον παραχάραξε και όποιον εν γνώσει του έκανε χρήση αυτού προς ίδιον όφελος, και να κινήσει τουλάχιστον τη διαδικασία απόλυσης ή όπου είναι απαραίτητο και ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου. Μόνον έτσι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα προστατευτούν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών και των δημόσιων φορέων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».