Όλοι ξέρουμε ότι το πολύ αλάτι είναι παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το λιγοστό αλάτι μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», έδειξε πως όσοι δεν έχουν υπέρταση και τρώνε λίγο αλάτι, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτά, σε σύγκριση με όσους τρώνε μέτριες ποσότητες.

Μάλιστα επειδή οι ποσότητες αυτές ήταν λίγο μεγαλύτερες στη μελέτη απ’ ό,τι οισυνιστώμενες για καλή υγεία, οι ερευνητές λένε ότι ίσως οι ισχύουσες οδηγίες χρειάζονται αναθεώρηση.

Οι κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες συνιστούν να μην καταναλώνουν οι υγιείς άνθρωποι περισσότερα από 2.300 mgνάτριο (ή 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ημέρα, ενώ για τους υπερτασικούς συνιστούν να περιορίζεται η ημερήσια πρόσληψη σε 1.500 mg νάτριο.

Στις ποσότητες αυτές εμπεριέχεται το κρυφό αλάτι των τροφίμων, αφού σχεδόν όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα περιέχουν είτε φυσικό αλάτι είτε προστιθέμενο (στις συσκευασίες συνήθως αναγράφεται ως «νάτριο» και «sodium»).

Ωστόσο είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ περισσότερο αλάτι, είτε έχουν υπέρταση είτε όχι.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση τεσσάρων προγενέστερων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει 133.188 εθελοντές από 49 χώρες, και πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δρα Άντριου Μέντε, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στον Καναδά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο διέτρεχαν οι εθελοντές που είχαν υπέρταση και έτρωγαν πολύ αλάτι (πάνω από 6.000 mg νάτριο την ημέρα) αλλά και όσοι έτρωγαν το λιγότερο (κάτω από 3.000 mg νάτριο την ημέρα).

Μάλιστα το πολύ λίγο αλάτι φάνηκε να είναι επιζήμιο και για τους υπερτασικούς που είχαν περιορίσει πολύ τις ποσότητές του στη διατροφή τους!

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αιρετικά αυτά ευρήματα ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από άλλους ειδικούς που τα αμφισβήτησαν ευρέως, ενώ δεν παρέλειψαν να στραφούν και εναντίον του ιατρικού περιοδικού που δέχτηκε να τα δημοσιεύσει.

Μάλιστα η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) έσπευσε να εκδώσει επικριτική ανακοίνωση στην οποία ο πρόεδρός της δρ Μαρκ Κρήγκερ αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία της νέας μελέτης και τονίζει ότι οι ισχύουσες συστάσεις έχουν εκδοθεί με βάση προσεκτικά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες.

Όπως επισημαίνει η ΑΗΑ, οι επίσημες συστάσεις για τα όρια στην κατανάλωση άλατος δεν ισχύουν για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να τρώνε περισσότερο, όπως όσοι εργάζονται συστηματικά σε συνθήκες ακραίας ζέστης ή όσοι πάσχουν από συγκεκριμένα αλλά σπάνια νοσήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από