Πολλές νεαρές γυναίκες που νικούν τον καρκίνο δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τις συνέπειες των θεραπειών στην γονιμότητά τους ούτε για τους τρόπουςδιατήρησής της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γυναίκες αυτές διατρέχουν κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης εξαιτίας των θεραπειών που κάνουν αλλά έχουν τη δυνατότητα να καταψύξουν τα ωάριά τους ή έμβρυα πριν τις αρχίσουν, ώστε να έχουν στο μέλλον τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να αποκτήσουν οικογένεια.

«Η προοπτική τηςοριστικής απώλειας της γονιμότητας περιγράφεται από πολλές νεαρές ασθενείς ως εξίσου επώδυνη, αν όχι περισσότερο, με την διάγνωση του καρκίνου καθ’ εαυτή», δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Κάθριν Μπένεντικτ, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein, στη Νέα Υόρκη.

Όπως γράφουν η δρ Μπένεντικτ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Cancer»,πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 346 ασθενείς, μέσης ηλικίας 30 ετών, οι οποίες είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία του καρκίνου κατά μέσον όρο πέντε χρόνια νωρίτερα.

Οι 179 από αυτές είχαν άγνωστη γονιμότητα, διότι δεν είχαν αποφασίσει ακόμα αν ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά ή ήταν κάτι που θα ήθελαν μεν αλλά στο μέλλον, και έτσι ουδέποτε είχαν εξεταστεί ούτε είχαν προσπαθήσει να μείνουν έγκυοι.

Επιπλέον, καμία τους δεν είχε καταψύξει ωάρια πριν υποβληθεί στην σωτήρια αντικαρκινική θεραπεία.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, οι έξι στις δέκα δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για τους τρόπους διατήρησης της γονιμότητας πριν από την έναρξη των θεραπειών, ενώ οι δύο στις τρεις ανησυχούσαν πως δεν θα κατάφερναν να αποκτήσουν παιδί.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερη πληροφόρηση των νεαρών ασθενών, ώστε να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις όχι μόνο για την αντιμετώπιση του καρκίνου τους αλλά και για το μέλλον της γονιμότητάς τους, έγραψαν οι ερευνητές.