Κυκλοφορεί πάντα αχτένιστος και τραβάει σαν μαγνήτης τα φλας των φωτογράφων. Μέχρι και κουρεία αντλούν έμπνευση από αυτόν για να διαφημιστούν. «Μήπως χρειάζεσαι κι εσύ κούρεμα;» ρωτάει τους περαστικούς μια ταμπέλα με τη φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον στο Σίτι του Λονδίνου.

Πρόσφατα παρομοίασε τον εαυτό του με τον Τζέιμς Μποντ, ενώ τον περασμένο μήνα δεν δίστασε να τα βάλει με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο αποκάλεσε «υποκριτή» που κάνει «γελοία σχόλια», επειδή τάχθηκε κατά του Brexit.

Κι όταν, πριν από λίγες ημέρες, παρομοίασε τους στόχους της ΕΕ με αυτούς του Χίτλερ, κάποιοι θυμήθηκαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που επικαλείται τον Φύρερ. Το είχε κάνει και τον Φεβρουάριο του 2014, κατηγορώντας τον Τζορτζ Κλούνι ότι «υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα» με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε – τον περασμένο Φεβρουάριο – ότι ενώνει τις δυνάμεις του με την εκστρατεία Vote Leave υποστηρίζοντας το Brexit, πολλοί εκτίμησαν ότι ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση της ηγεσίας των Συντηρητικών. Ηταν μια κίνηση τακτικισμού, είπαν, αφού ο ίδιος, μέσα του, μάλλον υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχει υπερασπιστεί. Με το να πηγαίνει κόντρα στον αρχηγό του, όμως, πιάνει πόρτα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας.

Ξέρει, ωστόσο, καλά ότι αυτή του η επιλογή αποτελεί τη μεγαλύτερη (και ίσως τελευταία) ευκαιρία του να πετύχει τον σκοπό του. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, βρήκε έναν ανέλπιστο υποστηρικτή στο πρόσωπο του ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος δήλωσε ότι θα στήριζε τον Μπόρις ως διάδοχο του Κάμερον στην πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με τη βιογράφο του Σόνια Περνέλ, ο Τζόνσον πάντα πίστευε ότι η δουλειά του Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ τού ανήκε δικαιωματικά. Οτι είναι πιο έξυπνος, πιο αυθεντικός, πιο δημοφιλής και σαφώς καταλληλότερος για τη διακυβέρνηση της Βρετανίας από ό,τι ο σημερινός πρωθυπουργός, τον οποίο γνώρισε στο Ιτον, το σχολείο της αγγλικής αριστοκρατίας από το οποίο έχουν αποφοιτήσει 19 πρωθυπουργοί της χώρας.

Οι δύο άνδρες συνέχισαν τις σπουδές τους στην Οξφόρδη, όπου αμφότεροι έγιναν μέλη του Μπούλινγκτον Κλαμπ, μιας κλειστής λέσχης στην οποία μετέχουν γόνοι πλούσιων οικογενειών που συχνά μεθούν και κάνουν γυαλιά-καρφιά τα μαγαζιά στα οποία συχνάζουν.

Ο Τζόνσον είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον 49χρονο Κάμερον. Ηταν το αστέρι του σχολείου, ταλαντούχος και με αυτοπεποίθηση που ξεχείλιζε. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται ακόμη να λέει ότι μια μέρα θα γίνει «ο βασιλιάς του κόσμου». Ο Κάμερον, αντιθέτως, κρατούσε πιο χαμηλούς τόνους. Αλλά ήταν αυτός που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, κάτι που δεν χώνεψε ποτέ ο «αρχαιότερός» του Μπόρις.

Αναμφίβολα, αυτός που θα κερδίσει το δημοψήφισμα του Ιουνίου δεν θα εξασφαλίσει μόνο τη θέση του στην ιστορία της Βρετανίας, αλλά και μια πολύ πιο προσωπική νίκη.