Οι μισοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλοι μας ακολουθούσαμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη μελέτη,

Επιπλέον, αν ο κόσμος σταματούσε το κάπνισμα, φρόντιζε να έχει καλή φυσική κατάσταση, αδυνάτιζε και περιοριζόταν σε ένα ή το πολύ δύο ποτά την ημέρα, θα μειώνονταν δραματικά και τα κρούσματα καρκίνου, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι γιατροί προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή, αλλά όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως μόνο ένας στους τέσσερις άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες ζουν υγιεινά.

Τα νέα ευρήματα αποτελούν σκληρή υπενθύμιση ότι πάρα πολλές ζωές θα σώζονταν, εάν παίρναμε την ευθύνη της υγείας μας στα χέρια μας.

Όπως γράφουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ στην επιθεώρηση «JAMA Oncology», ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 135.910 ανδρών και γυναίκες, διαπιστώνοντας ότι ποσοστό 20-40% των κρουσμάτων καρκίνου και στα δύο φύλα, καθώς και το 48% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και το 44% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες, θα αποφεύγονταν εάν ολόκληρος ο πληθυσμός:

* Δεν κάπνιζε ποτέ.

* Γυμναζόταν με μέτρια ένταση (π.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα) επί τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα ή με υψηλή ένταση (π.χ. τζόγγινγκ) επί 75 λεπτά την εβδομάδα.

* Περιόριζε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1 ή 2 ποτά την ημέρα για γυναίκες και άνδρες, αντιστοίχως.

* Διατηρούσε το σωματικό βάρος του στα επίπεδα του φυσιολογικού και του λίγου υπέρβαρου, δηλαδή είχε Δείκτη Μάζας Σώματος από 18,5 έως 27,5.

Λιγότεροι θάνατοι

Εάν τηρούσαμε όλα τα προαναφερθέντα, και στα δύο φύλα θα μειώνονταν μεταξύ άλλων:

* Κατά τουλάχιστον 80% οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα

* Κατά 45% οι θάνατοι από καρκίνο της ουροδόχου κύστεως

* Κατά 41% οι θάνατοι από καρκίνο του νεφρού

* Κατά 28% οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου

* Κατά 21% οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη

* Κατά 12% οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού

Μόνο το κάπνισμα, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, προκαλεί το 48,5% των θανάτων από 12 καρκίνους, σύμφωνα και με τα ευρήματα προγενέστερης μελέτης

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως, του νεφρού, της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, του λάρυγγα και της χοληδόχου κύστης.

Οι ερευνητές λένε πως παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα προόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου, η πρόληψη εξακολουθεί να είναι το καλύτερο φάρμακο - και ο σημαντικότερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου είναι μακράν η υγιεινή ζωή. Ποιος τους ακούει, όμως...

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από