«Κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή». Μια φράση κλισέ που σε τίποτα δεν υποψιάζει για τη θύελλα συναισθημάτων που φέρνει μαζί του το τέλος κάθε σημαντικού κύκλου της ζωής μας.
 
Τέλος σπουδών, δουλειάς, γάμου, συνεργασίας, σχέσεων, κατοικίας. Αν είναι κάτι που εμείς επιδιώξαμε, εύκολα θα το διαχειριστούμε. Αλλά συνήθως οι τίτλοι τέλους έρχονται εκεί που δεν το περιμένουμε.

Οταν ένα λάθος ανατρέπει τα πάντα, ένα σχέδιο πεθαίνει, μια σχέση αλλάζει απροσδόκητα, νέα δεδομένα ακυρώνουν τα υπάρχοντα. Αρνηση, πόνος, θλίψη, θυμός, σύγχυση και το αιώνιο ερώτημα: «γιατί εγώ;»

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πενθήσουμε αυτό που χάνεται πίσω μας, αλλά αυτό που αξίζει να αναρωτηθούμε είναι αν θα αφήσουμε να μας καταπιεί η πικρία και η αυτολύπηση ή θα βρούμε τον δρόμο να περάσουμε από το επώδυνο τέλος σε μια όμορφη αρχή.

Ακούγεται μια ανάσα δρόμος, αλλά η ζώνη όπου το παρελθόν έχει πεθάνει και το μέλλον είναι ακόμη ασαφές μπορεί να αποδειχτεί λαβύρινθος.

Ο μίτος για την έξοδο συνήθως αρχίζει από την αποδοχή. Αν δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, ας σκεφτούμε τι χάνουμε και τι κερδίζουμε στο νέο σκηνικό που πάει να διαμορφωθεί.

Ξέρουμε τι πήγε στραβά στο προηγούμενο; Αν η νέα αρχή επηρεάζεται από ό,τι προηγήθηκε πώς μπορούμε να εγκαταλείψουμε το παλιό όσο πιο θετικά γίνεται; Να ενημερώσουμε εγκαίρως τον εργοδότη που εγκαταλείπουμε; Να κρατήσουμε επικοινωνία με μια σχέση που τέλειωσε; Οσο πιο εύστοχα κλείνουμε τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής μας τόσο πιο ενδιαφέροντα κάνουμε τα επόμενα.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να μπορέσουμε να ανασυνταχθούμε. Μία μεγάλη αλλαγή είναι ευκαιρία για να δούμε ποιοι είμαστε, να δοκιμάσουμε όρια, να εξελιχθούμε. Μπορεί να βρούμε πλευρές του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε και να προσπεράσουμε πεποιθήσεις που δεν εξυπηρετούν πια.

Πάνω απ’ όλα είναι η ευκαιρία να επανεξετάσουμε στόχους και κίνητρα: ποιο μέλλον θέλουμε από δω και μπρος να δημιουργήσουμε;

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από