Το ένα στα δύο εμφράγματα του μυοκαρδίου είναι «σιωπηρά», δηλαδή εκδηλώνονται χωρίς να προκαλούν οποιοδήποτε σύμπτωμα που να προδίδει την παρουσία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου επικίνδυνα για τη ζωή με εκείνα που προκαλούν συμπτώματα, όπως ο πόνος, η δύσπνοια και ο «κρύος» ιδρώτας.

Αντιθέτως, μπορεί και να είναι πιο επικίνδυνα διότι ο ασθενής δεν τα αντιλαμβάνεται και έτσι καθυστερεί πολύ να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) ανέλυσαν στοιχεία 9.498 εθελοντές τους οποίους παρακολούθησαν επί κατά μέσον όρο εννέα χρόνια.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 703 από τους εθελοντές έπαθαν έμφραγμα, με το 45% από αυτούς (οι 317) να μην εκδηλώνουν συμπτώματα στη διάρκειά τους και έτσι να μην γίνονται αντιληπτά παρά μόνο στη διάρκεια προγραμματισμένων ιατρικών εξετάσεων.

Τα εμφράγματα αυτά ήταν πιο συχνά στους άνδρες αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες. Έτσι, οι γυναίκες που έπαθαν σιωπηρό έμφραγμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επερχόμενα χρόνια, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως έμφραγμα.

Οι αντίστοιχες πιθανότητες για τους άνδρες με σιωπηρό έμφραγμα ήταν 23% αυξημένες, σε σύγκριση με τους μη-εμφραγματίες συνομηλίκους τους.

Σε άνδρες και γυναίκες μαζί, το σιωπηρό έμφραγμα σχετίσθηκε με τριπλασιασμό του κινδύνου θανάτου από καρδιοπάθεια και με αύξηση κατά 34% των πιθανοτήτων θανάτου από κάθε αιτία.

«Όταν ένας άνθρωπος παθαίνει σιωπηρό έμφραγμα, τυπικά δεν συμβουλεύεται έναν γιατρό διότι δεν συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζου-Μινγκ Ζανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, στη Βόρειο Καρολίνα.

«Είναι προφανές ότι δίχως θεραπεία, κινδυνεύει πολύ να υποστεί νέο καρδιακό επεισόδιο και τελικά να χάσει η ζωή του», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από