18/5/2016

Για μια ακόμη φορά πλήττεται το μικρομεσαίο φαρμακείο από μνημονιακές επιταγές που επιθυμούν διακαώς να ευνοήσουν τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες.

Πάγια θέση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποτελεί η διακήρυξη: κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου.

Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικάσυμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές , όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο «ανταγωνισμού». Το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- όπως η Σουηδία- ακολουθείταιη αντίστροφη πορεία δηλαδή η επιστροφή φαρμάκων στα φαρμακεία από τα σουπερ μάρκετ, μετά την διαπίστωση πολλών περιστατικών που οδήγησαν τους πολίτες στα νοσοκομεία.

Οσον αφορά την δήθεν διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών , επαναλαμβάνουμε ότι 11.000 φαρμακεία βρίσκονται και στο πιο απομεμακρυσμένο σημείο της χώρας μας και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες με τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις

Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σουπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί.

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένως επισημάνει τόσο με την συμμετοχή του σε επιτροπές όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, τους κινδύνους από την αντιμετώπιση των φαρμάκων ως απλά καταναλωτικά αγαθά.