Σε… εθνικό σπορ κοντεύει να εξελιχθεί η απιστία για άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οκτώ στους δέκα άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση απατούν το ταίρι τους.

Η διαφορά στα ποσοστά της απιστίας μεταξύ των δύο φύλων είναι πρακτικά αμελητέα, παρά την περί αντιθέτου πεποίθηση που θέλει τις γυναίκεςκάτι ανάλογο με την Πηνελόπη του πολύπαθου Οδυσσέα: το 84% των ανδρών αλλά και το 78% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν απατήσει τον/την σύντροφό τους.

Αυτό στο οποίο διαφέρουν τα δύο φύλα είναι τα κίνητρα της απιστίας, λένε οι ειδικοί από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών που πραγματοποίησαν την έρευνα σε 2.000 ζευγάρια.

Έτσι, ενώ οι άνδρες απιστούν για κυρίως κοινωνικούς λόγους, με σημαντικότερο την «υπεράσπιση» του ανδρισμού τους, οι γυναίκες το κάνουν περισσότερο επί είναι στη φύση τους αφού ο απώτερος, ασύνειδος στόχος είναι να αποκτήσουν υγιείς απογόνους, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πόθος στην γυναίκα είναι σχεδόν πάντα ελεγχόμενος και η απιστία της δεν είναι ποτέ επιπόλαιη, αλλά μία στρατηγικά μελετημένη κίνηση, τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Παρά την επικρατούσα άποψη ότι ο άνδρας είναι ο κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα, συνήθως ισχύει το αντίθετο», λέει. «Η γυναίκα επιλέγει ποιον θα βάλει στο κρεβάτι της, διότι ελέγχει με απίστευτη ευκολία τόσο τη δική της επιθυμία, όσο και την επιθυμία του άνδρα».

Η διαφορά αυτή είναι ένα καθαρά βιολογικό φαινόμενο. «Τα ανδρογόνα στον άνδρα “τρελαίνουν” τον εγκέφαλό τους και τους κάνουν ανεξέλεγκτους, ενώ στις γυναίκες ισορροπούν με τα οιστρογόνα που είναι σαφώς πιο “λογικές” ορμόνες γιατί έχουν κυρίως σχέση με την αναπαραγωγή και την θαλπωρή ενώ τα ανδρογόνα μόνο με τη σεξουαλική πράξη και την βία», εξηγεί.

Η διαφορά στη λογική και την παρόρμηση μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί οι γυναίκες συνήθως δεν «επιστρέφουν» στον σύντροφό τους μετά την απιστία αλλά αργά ή γρήγορα τον εγκαταλείπουν οριστικά ενώ, αντιθέτως, οι άνδρες δυσκολεύονται πάρα πολύ να χωρίσουν – παρά τις εξ διαμέτρου αντίθετες εξαγγελίες τους.

«Οι άνδρες “ευνουχίζονται” με την απιστία της γυναίκας, γιατί τη θεωρούν σοβαρή υπόθεση, όχι σαν τη δική τους απιστία που θεωρείται αθώα και μηχανιστική», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινίδης. «Ξέρουν πως η γυναίκα που έφυγε δεν πήγε με το καλύτερο αρσενικό, αλλά έφυγε γιατί είδε στους ίδιους μια αναπηρία της ανδρικής τους ιδιότητας».

Η έρευνα, που διήρκησε δύο χρόνια, διεξήχθη σε συνεργασία με το γυναικολόγο Στ. Χανδακά, τουςχειρουργούς-ουρολόγουςΠ. Δρέττα και Χ. Φλιάτουρα και την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Χρ. Αντωνοπούλου.