Λίγες κουταλιές τυρί Grana Padano την ημέρα μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση όσο και ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το Grana Padano, που είναι ένα ιταλικό, αργής ωρίμανσης, σκληρό τυρί παρόμοιο με την παρμεζάνα, περιέχει πεπτίδια τα οποία αναστέλλουν τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που λέγεται μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE).

Η πρωτεΐνη αυτή εμφανίζει ισχυρή αγγειοσυσπαστική δράση και ελέγχει τη λειτουργικότητα των αγγείων, η χαλάρωση των οποίων μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η επίδραση του τυριού στο ACEήταν τέτοια, ώστε οδήγησε σε χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων εφάμιλλη με εκείνη που επιτυγχάνουν τα φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων του ACE, όπως η μπεναζεπρίλη και η καπτοπρίλη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Νοσοκομείου Guglielmo da Saliceto και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πλακεντίας (Πιατσέντσα) και παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης (ASH 2016) που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτήν συμμετείχαν 30 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 54 ετών με ήπια έως μέτρια υπέρταση, οι οποίοι έκαναν θεραπεία επί τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων πρόσθεσε στην ημερήσια διατροφή 30 γραμμάρια Grana Padano και η άλλη ένα εικονικό τυρί.

Η ποσότητα του νατρίου (σ.σ. υποδηλώνει το αλάτι) στη συγκεκριμένη μερίδα τυριού ήταν μεγάλη – 0,128 έως 0,189 γραμμάρια, δηλαδή εφάμιλλη με αυτή που περιέχουν 30 γραμμάρια πατατάκια, είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκιουζέπε Κρίπα, διευθυντής της Μονάδας Υπέρτασης του Guglielmo da Saliceto.

Αυτό σημαίνει πως, θεωρητικώς, η αρτηριακή πίεση των εθελοντών θα έπρεπε να αυξηθεί, αφού πρόσθεσαν στην διατροφή τους μία καθημερινή πηγή άλατος.

Ωστόσο έπειτα από δύο μήνες καθημερινής κατανάλωσης του τυριού, η μέση πίεσή τους είχε μειωθεί από 139/88 κατά την έναρξη της μελέτης σε 132/83 mmHg ή χαμηλότερα.

Το σωματικό βάρος, τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα των εθελοντών, παρέμειναν αναλλοίωτα.

Όπως εξήγησε ο δρ Κρίπα, προγενέστερες έρευνες στο εργαστήριο είχαν δείξει πως το Grana Padano αποκτά αντιυπερτασικές ιδιότητες επειδή η ζύμωση των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος από τα βακτήρια που παράγουν το τυρί, οδηγεί στη δημιουργία των πεπτιδίων που ασκούν την ανασταλτική δράση στο ACE.

Δεν είναι γνωστό αν τα νέα ευρήματα ισχύουν και για άλλα τυριά, πρόσθεσε ο δρ Κρίπα. Εκτίμησε, όμως, πως επειδή το συγκεκριμένο τυρί ωριμάζει επί 9 έως 12 μήνες, όσα ωριμάζουν λιγότερο (όπως τα μαλακά τυριά) πιθανώς δεν θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν ολιγοπεπτίδια, ενώ η ακόμα πιο μακρά ωρίμανση (όπως συμβαίνει με την παρμεζάνα και άλλα σκληρά τυριά) μπορεί να τα καταστρέφει.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα θα πρέπει να επαληθευτούν σε νέες, μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.