17/5/2016

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στις19 Μαΐου, επισημαίνει ότι τα δύο αυτοάνοσα νοσήματα που περιλαμβάνονται στις ΙΦΝΕ, η ελκώδης κολίτις και η νόσος Crohn, χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα και εκδηλώνονται με κοιλιακό άλγος, αδυναμία, καταβολή, απώλεια βάρους και διαρροϊκές κενώσεις με ή χωρίς αίμα.

Τα συμπτώματα αυτά, αλλά και συμπώματα εκτός πεπτικού που χαρακτηρίζουν τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως στοματικές άφθες, αρθρίτιδες, δερματικές βλάβες και άλλα που μπορεί να συνυπάρχουνή και να προηγούνται των συμπτωμάτων των ΙΦΝΕ, πρέπει να ενεργοποιήσουν τον ασθενή για να επισκεφθεί τον γαστρεντερολόγο του.

Σήμερα, ο συνδυασμός κλινικής υποψίας, ειδικών εργαστηριακών-απεικονιστικών εξετάσεων και, κυρίως, της ενδοσκόπησης του πεπτικού με λήψη βιοψιών, θα οδηγήσει στη διάγνωση και στην ευχέρεια χορήγησης ιδιαίτερα αποτελεσματικών φαρμάκων για την θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, που δεν είναι τόσο σπάνιες όσο νομίζαμε παλαιότερα, μιας και αφορούν περισσότερους από 10.000 Έλληνες.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΓΑΣΤ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε για την προαγωγή της έρευνας και εκπαίδευσης στα νοσήματα του πεπτικού και τη σημασία της διατροφής.

Σκοποί του ιδρύματος είναι η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών στα νοσήματα του πεπτικού και στις επιδράσεις της διατροφής, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων. Σημαντική λειτουργία του Ιδρύματος είναι το πρόγραμμα υποτροφιών και η ενίσχυση νέων ερευνητών σε συγκεκριμένα πεδία που αφορούν τα νοσήματα του πεπτικού στον ελληνικό πληθυσμό.

Η στενή συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και σκοπούς, προάγουν το έργο του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. και γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για συμμετοχή στις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για θέματα υγιεινής διατροφής. Για αυτό το σκοπό, κυκλοφορεί το διμηνιαίο περιοδικό «Ευεξία & Διατροφή» και πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων και διοργανώνει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, για την ενημέρωση του κοινού στα σημαντικά νοσήματα του πεπτικού και στη σημασία της υγιεινής διατροφής.

Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνεται η Εκπαιδευτική Διημερίδα του ΕΛΙΓΑΣΤ «Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία», που έχει καταστεί θεσμός στα Γαστρεντερολογικά δρώμενα της χώρας μας, με την επιλογήεπίκαιρης θεματολογίας και αξιόλογων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που καλύπτουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από