Τρέχει τώρα και δεν φτάνει η κυβέρνηση να κλειδώσει το New Deal για το Ελληνικό με το ελληνο-αραβο-κινεζικό επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, καθώς οι δανειστές πιέζουν να έχει βρεθεί λύση για τα δεκάδες ανοικτά θέματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Τα πάντα πρέπει να έχουν κλείσει ώς τα τέλη Ιουνίου, το αργότερο μέχρι τότε η συμφωνία πρέπει να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή» προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου, το οποίο βάζει πλέον πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για μια αποκρατικοποίηση που δύο χρόνια τώρα σέρνεται, επί μήνες το Μέγαρο Μαξίμου παζαρεύει τη βελτίωσή της αλλά ο χρόνος πλέον τελειώνει.

Δείγμα της αγωνιώδους προσπάθειας της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις μνημονιακές απαιτήσεις είναι και το γεγονός ότι όταν προ ημερών ο ειδικός διαπραγματευτής Δημήτρης Τσιλιμίγκας, που έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή από το ίδιο το Μαξίμου, ζήτησε παράταση ενός ακόμη μηνός για να κλείσει τη συμφωνία με τη Lamda Development, πήρε απάντηση αρνητική.

«Εχει επιτευχθεί σύγκλιση κατά 80% με τον επενδυτή σε όλες τις κατασκευαστικές εκκρεμότητες», λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ», διαβεβαιώνοντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η αναθεωρημένη συμφωνία θα έχει πάρει σάρκα και οστά. Είχε παρέλθει άπρακτη η αρχική προθεσμία για συμφωνία στις 26 Απριλίου και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς η αρχική σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή τον Νοέμβριο του 2014 προέβλεπε πως το αργότερο εντός διετίας θα έπρεπε το Δημόσιο να έχει ολοκληρώσει κάθε εκκρεμότητα.

Σε αυτό το αέναο παζάρι για New Deal στο Ελληνικό, η διαπραγμάτευση κινείται γύρω από την εκκένωση της έκτασης (ζήτημα που έχει περιπλακεί από την παρουσία χιλιάδων προσφύγων) έως την επιφάνεια του μητροπολιτικού πάρκου, το ύψος κάλυψης με κατοικίες και εμπορικά κέντρα, τη δημιουργία χώρου αποκομιδής απορριμμάτων και κοιμητηρίου! Το σκεπτικό είναι ότι δεν νοείται μια νέα τεράστια πόλη σαν κι αυτήν που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Ελληνικό να μη διαθέτει τέτοιες υποδομές.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ. Ενα από τα σοβαρότερα θέματα στα οποία επιμένουν κυβέρνηση και δήμοι αφορά την αύξηση της επιφάνειας του μητροπολιτικού πάρκου κατά 25% –από τα 2.000 στρέμματα που προέβλεπε το αρχικό πλάνο του επενδυτή στα 2.500 επί συνόλου έκτασης 6.200 στρεμμάτων. Υπάρχει όμως ένα ερώτημα: ποιος θα αναλάβει το τεράστιο κόστος συντήρησης του πάρκου ύψους 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως; Αν και ηχεί περίεργα, η αρχική σύμβαση του 2014 δεν περιέγραφε με ακρίβεια ποιος ακριβώς θα το επωμιστεί. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση να συσταθεί μια κοινοπραξία ανάμεσα στους οικείους δήμους και τον επενδυτή προκειμένου να το μοιραστούν.