Μία νεαρή γυναίκα που γεννήθηκε με κοινό άνοιγμα του κόλπου, της ουρήθρας και του εντέρου εξαιτίας σπάνιας διαταραχής, έμεινε έγκυος έπειτα από πρωκτικό σεξ με τον σύντροφό της, ανακοίνωσε ένας αμερικανός γιατρός.

Η γυναίκα έπασχε από παραμονή κλοάκης, κατά την οποία οι τρεις δομές δεν διαχωρίζονται πλήρως κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και έτσι καταλήγουν στο ίδιο άνοιγμα του σώματος.

Η γυναίκα αυτή, τα στοιχεία της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκαν, είχε χειρουργηθεί όταν ήταν παιδί για να διορθωθεί αυτή η δυσμορφία.Είτε, όμως,επειδή στη διάρκεια της εγχείρησης κάτι δεν πήγε καλά είτε επειδή αντέδρασε το σώμα της στο χειρουργείο, απέμεινε μία μικρή οπή (συρίγγιο) που ένωνε το ορθό έντερο με τη μήτρα της. Αυτό είχε ως συνέπεια να παρουσιάζει διαφυγή αίματος από τον πρωκτό όταν είχε έμμηνο ρύση.

Για την περίπτωσή της μίλησε στο περιοδικό «Men’s Health» ο χειρουργός-ουρολόγος Dr Brian Steixner, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας των ουρολόγων που την είχε αναλάβει μετά την ενηλικίωσή της, μία δεκαετία πριν αποκτήσει το μωρό της.

«Όταν η γυναίκα είχε απευθυνθεί σε εμάς, μας είχε ενημερώσει για την κατάστασή της και την εγχείρηση που είχε κάνει», είπε ο Dr Steixner. «Όταν όμως έμεινε έγκυος, μας αποκάλυψε ότι έκανε μόνο πρωκτικό σεξ με τον σύντροφό της – προφανώς επειδή δεν μπορούσε να κάνει κολπικό. Έτσι, την υποβάλλαμε σε μία σειρά από απεικονιστικές εξετάσεις οι οποίες αποκάλυψαν την ύπαρξητου συριγγίουμεταξύ των δύο οργάνων».

Η γυναίκα γέννησε τελικά το μωρό της με καισαρική τομή, διότι ο φυσικός τοκετός θεωρήθηκε πως θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνος. Παρότι έκτοτε δεν έχει διατηρήσει επαφή με τους γιατρούς, ο Dr Steixner θεωρεί την περίπτωσή της ως το πιο ενδιαφέρον περιστατικό της σταδιοδρομίας του.

Τι είναι η παραμονή κλοάκης

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Great Ormond Street (GOSH),στο Λονδίνο, η παραμονή της κλοάκης είναι μία συγγενής διαμαρτία που προσβάλλει μόνο κορίτσια.

Κατά την 4η έως 6η εβδομάδα της κυήσεως, η κοινή κατάληξη του ουρογεννητικού συστήματος και του ορθού εντέρου είναι η κλοάκη, η οποία στη συνέχεια διαιρείται σε τμήματα για να διαχωριστούν το ορθό, η ουρήθρα και ο κόλπος.

Αν δεν συμβεί ο διαχωρισμός αυτός, τα ούρα και τα κόπρανα παροχετεύονται σε κοινό άνοιγμα του περινέου (το περίνεο είναι η περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και στα έξω γεννητικά όργανα). Αυτό συνήθως γίνεται αντιληπτό αμέσως μετά τη γέννηση, αφού φαίνεται μόνο ένα άνοιγμα στο μωρό αντί για τα δύο που φυσιολογικά θα έπρεπε να υπάρχουν.

Η παραμονή κλοάκης υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε 1 στις 50.000 γεννήσεις και μπορεί να συνοδεύεται από άλλες δυσπλασίες. Οι αιτίες της δεν είναι γνωστές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει μόνο με λεπτή χειρουργική επέμβαση στη νεογνική ηλικία, κατά την οποία οι χειρουργοί διαχωρίζουν τον κόλπο, την ουρήθρα και το ορθό έντερο και διαμορφώνουν τον κόλπο και τον πρωκτό, με στόχο να αποκτήσει το μωρό φυσιολογικό έλεγχο του ουροποιητικού και του εντέρου, και μελλοντικά να έχει ομαλή σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία.