Ο Σόιμπλε αισιοδοξεί. Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί η συνεδρίαση να τραβήξει σε μάκρος. Αλλά στο τέλος θα βρεθεί λύση διαβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παρά το διμέτωπο που δίνει αφενός με το ΔΝΤ που πιέζει για λύση στο χρέος, αφετέρου με τον ESM για τα συγκεκριμένα μέτρα μείωσής του.

Βασικός στόχος του Βερολίνου είναι μiα «πολιτική λύση» λέει στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών: δηλαδή, συζήτηση για το χρέος τώρα, αλλά λήψη ουσιαστικών μέτρων μείωσης του χρέους το 2018, όταν θα λήξει το τρίτο Mνημόνιο.

Ο λόγος είναι απλός: εάν ληφθούν τώρα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα τεθούν αμέσως στην Μπούντεσταγκ επειδή αλλάζουν βασικές παράμετροι του τρίτου Mνημονίου εξηγεί στα «ΝΕΑ» η ίδια πηγή. Στη γερμανική Βουλή μπορεί μία πρόταση για την Ελλάδα να υποστηριχθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά. Δεν θα συγκεντρώσει όμως την πλειοψηφία των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών. Και από τη «Βίλχελμ-στράσε», το υπουργείο του Σόιμπλε, διαβεβαιώνουν ότι τέτοιο πρόβλημα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δημιουργήσουν στην πιεζόμενη από το Προσφυγικό καγκελάριο Μέρκελ.

Ο διαχωρισμός. Τι μπορεί να γίνει άμεσα για το χρέος; Το υπουργείο του Σόιμπλε μιλά για διαχωρισμό ανάμεσα στα τεχνικά μέσα διαχείρισης του χρέους και στα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης που χρειάζονται έγκριση της Βουλής. Στην πρώτη κατηγορία ο Σόιμπλε εντάσσει τις αποφάσεις για το μάνατζμεντ του χρέους από τον ESM αξιοποιώντας τις δυνατότητες αναχρηματοδότησής του ανά μικρά χρονικά διαστήματα. Τέτοια μέτρα για το μάνατζμεντ του χρέους μπορεί να πάρει ο ESM αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση της γερμανική Βουλής.

Αυτό, εξηγεί η πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στα «ΝΕΑ», είναι εντελώς διαφορετικό από την πρόταση του ESM στο τελευταίο Eurogroup να παγώσουν τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα στο 2% μέχρι το 2050, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των επιτοκίων στην ελεύθερη αγορά. Οπως γράφει το περιοδικό «Σπίγκελ» στην τελευταία του έκδοση, αν στην πορεία τα επιτόκια ξεπεράσουν αυτήν την οροφή ο ESM προτείνει παράταση της προθεσμίας πληρωμής και εξόφλησή του μετά την εκπνοή για να μην επωμιστούν το χρέος οι πιστωτές. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει με μας» απάντησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Δεν θεωρεί «εφικτή» τη λύση αυτή καθώς μία άνοδος των επιτοκίων της αγοράς, π.χ. στο 4%, σχεδόν διπλασιάζει ένα δάνειο με 30 χρόνια ωρίμαση.

Η γραμμή «συζήτηση τώρα, αποφάσεις το 2018» καλύπτει και το Βερολίνο και την Αθήνα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει το περιθώριο να δει στην πράξη τα αποτελέσματα του αυτόματου κόφτη δαπανών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να εμφανίσει το τεχνικό μάνατζμεντ του χρέους από τον ESM ως επιτυχία μείωσης του χρέους. Επιπρόσθετα δεν εμπλέκεται η γερμανική Βουλή. Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Σόιμπλε συνεννοείται άριστα με τον μαρξιστή Τσακαλώτο, σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, είναι ότι ο Τσακαλώτος κατανοεί απόλυτα τα όρια του Σόιμπλε με τον στενό κορσέ της γερμανικής Βουλής. Και ο Σόιμπλε του το ανταποδίδει τελευταία με δημόσιους επαίνους για τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, το success story του Τσακαλώτου, που θυμίζουν πολύ τους επαίνους στην κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το καλοκαίρι του 2014.