Προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην τους αφήνουν να καταναλώνουν τρόφιμα και προϊόντα που περιέχουν την γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, απηύθυνε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσεη αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η ξυλιτόλη είναι επικίνδυνη για τους σκύλους και μπορεί να τους προκαλέσει οξεία, θανατηφόρο δηλητηρίαση.

Η ουσία αυτή, που είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, συχνά περιέχεται σε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη, σε μέντες για καθαρή αναπνοή, σε βιταμίνες με μορφή μασώμενων δισκίων, σε στοματικά διαλύματα και οδοντόπαστες, καθώς και σεαρτοσκευάσματα και σε σιρόπια για τον βήχα.

Σύμφωνα με την FDA, ο Κτηνιατρικός Τομέας της έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια πολλές αναφορές για σκύλους που δηλητηριάσθηκαν από ξυλιτόλη, επειδή λ.χ. έφαγαν τσίχλες χωρίς ζάχαρη που την περιείχαν.

Αν και στους ανθρώπους η ξυλιτόλη δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου και έτσι δεν ενεργοποιεί το πάγκρεας, στους σκύλους απορροφάται πολύ γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απότομη έκκριση ινσουλίνης.

Η έκκριση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία και μεγάλη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, δηλαδή σε σοβαρή υπογλυκαιμία. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε 10 έως 60 λεπτά από τη στιγμή που θα φάει το ζώο την ξυλιτόλη και, αν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως, μπορεί να το σκοτώσει.

Στα συμπτώματα της δηλητηρίασης του σκύλου από ξυλιτόλη συμπεριλαμβάνονται έμετος και ακολούθως μειωμένη δραστηριότητα, αδυναμία, τρίκλισμα, αποσυντονισμός των κινήσεων, κατάρρευση και σπασμοί.

Αν φοβάστε ότι το σκυλάκι σας έφαγε ξυλιτόλη, μεταφέρτε το αμέσως στον κτηνίατρο ή στο νοσοκομείο μικρών ζώων, συνέστησε η κυρία Μαρτίν Χαρτότζενσις, κτηνίατρος της FDA. Να θυμάστε μόνο ότι επειδή η υπογλυκαιμία και άλλες συνέπειες της ξυλιτόλης μπορεί να εκδηλωθούν έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της, το ζώο μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία για παρακολούθηση.

Η πρόληψη

Για να προστατεύσετε τον σκύλο σας από την ξυλιτόλη, ελέγξτε όλα τα τρόφιμα και τα προϊόντα που μπορεί να την περιέχουν και τοποθετήστε τα σε σημεία όπου δεν φτάνει.

Τον έλεγχο αυτό πρέπει να κάνετε και σε προϊόντα που δεν θεωρούνται τρόφιμα, όπως οι οδοντόπαστες, διότι πολλά σκυλάκια έχουν την τάση να τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους.

Φροντίστε ακόμα να καθαρίζετε τα δόντια του μόνο με προϊόντα ειδικά για σκύλους και όχι λ.χ. με οδοντόπαστα που προορίζεται για ανθρώπους.

Αν τέλος χρησιμοποιείτε φυστικοβούτυρο ως λιχουδιά ή για να τους δίνετε τα φάρμακά τους, ελέγξτε το κι αυτό μη τυχόν περιέχει ως γλυκαντικό την ξυλιτόλη.

Και κάτι τελευταίο: η τοξικότητα της ξυλιτόλης στις γάτες δεν είναι τεκμηριωμένη, εν μέρει διότι αυτές συνήθως δεν είναι λάτρεις των γλυκών.

Αν, πάντως, η δική σας είναι λιχούδα, δεν θα έβλαπτε αν ακολουθούσατε για παν ενδεχόμενο τα ίδια μέτρα προφύλαξης.