Το αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απέλυσε τον διοικητή των 10 αμερικανών ναυτών που είχαν μπει κατά λάθος σε χωρικά ύδατα του Ιράν στον Περσικό Κόλπο τον Ιανουάριο και είχαν κρατηθεί προσωρινά, σε ένα επεισόδιο που κινδύνευσε να καταλήξει σε διεθνή κρίση.

Σε δήλωσή του, το Ναυτικό ενημέρωσε ότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του στον Διοικητή Ερικ Ρας, ο οποίος ήταν επικεφαλής παράκτιας μοίρας ταχύπλοων σκαφών, στην οποία ανήκαν και οι 10 ναύτες. Ο Ρας είναι το πρώτο άτομο που κατονομάζεται δημόσια μετά από την προκαταρκτική έρευνα για το γεγονός το οποίο συνέβη κοντά στη, Νήσο Φαρσί.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή είχε επίσης λάβει μη-δικαστικά μέτρα εναντίον άλλων ναυτών που ήταν αναμεμιγμένοι στο επεισόδιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Ταπεινωτικές εικόνες

Σύμφωνα με το αμερικάνικο Ναυτικό, οι αμερικανοί ναύτες είχαν συλληφθεί αφού η μηχανή σε ένα από τα πλοιάριά τους παρουσίασε βλάβη με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε απονείμει μετάλλια σε αξιωματικούς του ιρανικού Ναυτικού για τη σύλληψη των Αμερικανών.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει φωτογραφίες και βίντεο με τους συλληφθέντες αμερικανούς γονατισμένους και Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης να έχουν τα όπλα τους στραμμένα προς το μέρος τους.

Οι Αμερικανοί απελευθερώθηκαν περίπου 15 ώρες αργότερα, μετά από παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, αποτρέποντας μια διπλωματική κρίση λίγες μέρες πριν την έναρξη της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της χώρας.