Δύο εβδομάδες. Τόσος χρόνος απομένει ώστε η κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με τους θεσμούς να καταφέρει να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες που θα επισφραγίσουν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Με βάση μάλιστα όσα ανέφεραν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα. Απαιτείται όμως η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για τον δημοσιονομικό προσαρμογέα, τον περίφημο αυτόματο κόφτη που θα ενεργοποιείται εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού θα γίνονται αυτομάτως περικοπές και από δαπάνες (με εξαίρεση Αμυνα και Κοινωνική Πρόνοια) όπως θα αντλούνται και πρόσθετα έσοδα μέσω φόρων. Στον προϋπολογισμό του 2017 θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη λειτουργία του μηχανισμού.

Θεωρητικά μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το τρίτο σκέλος του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το δημοσιονομικό ύψους 1% του ΑΕΠ που περιλαμβάνει φόρους μαζί με τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Επίσης η συμφωνία αφορά τα κόκκινα δάνεια και τη δημιουργία του φορέα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Η κυβέρνηση πήρε από το χθεσινό Eurogroup περισσότερα από όσα περίμενε ή υπονοούσε ότι προσδοκά. Πέραν του ότι απομάκρυνε την απειλή της λήψης μέτρων-κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εξασφάλισε την πολιτική δέσμευση των θεσμών για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Οι ενέργειες για την απομείωση του χρέους διατυπώνονται σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου ρητά και καθορίζουν συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το Μαξίμου δεν έκρυβε χθες την ικανοποίησή του τόσο για τις εξελίξεις όσο και για την επιλογή του να ψηφίσει Ασφαλιστικό και Φορολογικό πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Θεωρεί μάλιστα ότι η συμφωνία έχει πλέον κλειδώσει και ότι στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα επισημοποιηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για τις εξελίξεις αυτές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το βράδυ τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινώντας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντησε τον Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο και εξήγησε το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ φαίνεται πάντως πως στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους και μάλιστα επενδύει στην προοπτική απομείωσής του θεωρώντας πως μπορεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και να δώσει ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε διημερίδα για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πέρασε μάλιστα στην μετά την ελάφρυνση του χρέους περίοδο για να τονίσει ότι εκείνο το οποίο θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές αλλά το πώς θα παραγάγουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους αδυνάμους.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο από τη στάση του προέδρου της ΝΔ που απέφυγε να απαντήσει στην πρόσκληση Τσίπρα από το βήμα της Βουλής να συζητήσουν από κοινού για το χρέος και αντί αυτού προτίμησε να επαναλάβει προς την κυβέρνηση το αίτημα «φύγετε».
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να βγάλει εκτός κάδρου τουλάχιστον για το χρέος τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να διεκπεραιώσει το σύνολο του πακέτου (μέτρα 5,4 δισ., χρέος, αυτόματος κόφτης) για να μπορεί εάν αυτό τελικώς της βγει να επαίρεται ότι τα έκανε όλα μόνη της χωρίς τη στήριξη των άλλων που αρνήθηκαν να μπουν σε μια εθνική γραμμή.

Επιπλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αρχίζει σιγά σιγά να παρουσιάζει τις πτυχές της μετά αξιολόγησης περιόδου υποσχόμενος ότι κάθε θετικό βήμα σε σχέση με την απόδοση της οικονομίας θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη στήριξη των αδυνάμων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Στην ομιλία του δε κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού στη Βουλή έκανε λόγο ακόμη και για τη δυνατότητα αύξησης μισθών και κοινωνικών δαπανών όταν θα δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.