Μία γυναίκα από την Καταλονία έγινε η πρώτη Ισπανίδα που κυοφορεί έμβρυο με μικροκεφαλία εξαιτίας μόλυνσης με τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της πατρίδας της.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει στη Νότιο Αμερική και έμαθε ότι το αγέννητο μωρό της έχει μικροκεφαλία έπειτα από υπερηχογράφημα που έκανε στην 20η εβδομάδα της κυήσεως.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Καταλονίας, στην Ισπανία έχουν καταγραφεί έως στιγμής 105 κρούσματα μόλυνσης με τον ιό Ζίκα, τα 13 σε εγκύους.

Ωστόσο το περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε είναι το πρώτο στο οποίο διαπιστώνεται ότι το έμβρυο έχει μικροκεφαλία.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η νεαρή γυναίκα είχε μολυνθεί και με δάγκειο πυρετό στη διάρκεια του ταξιδιού της που έγινε πριν από αρκετούς μήνες. Επιπλέον, αποφάσισε να κρατήσει το μωρό παρότι, εκτός από μικροκεφαλία, έχει και άλλες συγγενείς δυσμορφίες.

Προσβάλλει το 20% των εμβρύων

Η είδηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου διαπιστώνεται ότι ο ιός Ζίκα είναι πιο επικίνδυνος για τις εγκύους απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με γιατρούς από τη Βραζιλία, η οποία έχει πληγεί από τον ιό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, αν και το 1% των εγκύων που μολύνονται από αυτόν αποκτούν μωρό με μικροκεφαλία, ποσοστό έως και 20% των εγκύων θα γεννήσουν μωρά με διάφορα άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εξ άλλου, τα έμβρυα πεθαίνουν πριν γεννηθούν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Ο ιός Ζίκα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Νότιο και Κεντρική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική και σιγά-σιγά στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες, ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την επέλαση μολυσμένων κουνούπια κατά το εφετινό καλοκαίρι.

Επειδή, δε, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με την σεξουαλική επαφή, συνιστώνται μέτρα προφύλαξης έπειτα από ταξίδια σε χώρα όπου ενδημεί ο Ζίκα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από