Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει καλύτερη κατάσταση και βρίσκεται στην 89η θέση, λίγο καλύτερα από το 2015 (91η), πίσω από το Τόγκο (88η), τη Μοζαμβίκη (87η) και την Ακτή του Ελεφαντοστού (86η), ενώ όλο και συχνότερα παρατηρούνται φαινόμενα ποινικοποίησης της ελευθεροτυπίας και ερμηνείας της ελευθερίας της έκφρασης κατά το δοκούν.

Σύμφωνα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης λαμβανομένων υπόψη των νομοθετημάτων και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού αδειοδότησης των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου που ανήρτησε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που, σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, περιορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και κατά συνέπεια τον πλουραλισμό των ΜΜΕ στη χώρα μας, ενώ προηγουμένως δεν έχει συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερομένους ούτε έχουν ληφθεί υπόψη οι πραγματικές συνθήκες της αγοράς.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, εκφράζει για μία ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ κι επισημαίνει την ανάγκη να περιφρουρηθούν τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου.

Κ. ΜΕΤΑΞΑ