Το αποτέλεσμα της συνάντησης των εκπροσώπων 16 από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σέρατον του Κατάρ, επηρεάστηκε τελικά από μια χώρα που δεν παρευρέθη.

Η απόφαση του Ιράν μόλις μια μέρα πριν να ξεκινήσει η συνάντηση να μην παραστεί σε αυτή έδωσε το πρώτο σήμα ότι οι συνομιλίες μπορεί να μην αποφέρουν αποτέλεσμα. Την επόμενη ημέρα, στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία εξέπληξε πολλούς όταν επέμεινε να συμφωνήσουν όλες οι χώρες –και το Ιράν –για πάγωμα της παραγωγής του μαύρου χρυσού. Ετσι, μια συνάντηση που κανονικά έπρεπε να διαρκέσει μερικές μόνο ώρες μετατράπηκε εντέλει σε μαραθώνιο.

Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν τελικά να διακόψουν τις συνομιλίες χθες στις 9 το πρωί τοπική ώρα. Η συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής με στόχο να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου –που θα ήταν η πρώτη μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών που είναι μέλη του ΟΠΕΚ και χωρών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού –έπεσε θύμα των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του μεγάλου της αντιπάλου στην περιοχή, του Ιράν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, αφού οι κόντρες τους αφορούν μεταξύ άλλων τις συγκρούσεις που γίνονται στη Συρία και την Υεμένη.

Μετά την ανακοίνωση ότι δεν επετεύχθη συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν σημαντική υποχώρηση 3,5% φτάνοντας τα 38,9 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης και τα 41,60 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είναι δεύτερος στη σειρά διάδοχος του θρόνου και έχει αναλάβει τα ηνία της οικονομικής πολιτικής της χώρας, είχε προειδοποιήσει δύο φορές δημόσια ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν. Το Ιράν επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να αυξήσει την παραγωγή μαύρου χρυσού στα επίπεδα που ίσχυσαν πριν να εφαρμοστούν εναντίον του οι διεθνείς κυρώσεις. Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας είχε αναφέρει το Σάββατο ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή. © Bloomberg News