Η φιλελεύθερη Κέικο Φουχιμόρι κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στο Περού, καθώς συγκέντρωσε το 39,55% με καταμετρημένο το 83% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εκλογική επιτροπή της χώρας (ONPE).

Ο Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι, ο υποψήφιος που προκρίνουν οι επιχειρηματίες αλλά και η Γουόλ Στριτ, συγκέντρωσε το 22,11% των ψήφων και αναμένεται να είναι ο αντίπαλος της Φουχιμόρι στον δεύτερο γύρο, την 5η Ιουνίου.

Η αριστερή βουλευτίνα Βερόνικα Μεντόσα συγκέντρωσε το 18,27% των ψήφων.

Πολύνεκρες επιθέσεις

Ο στρατός του Περού ανακοίνωσε ότι δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις το Σάββατο για τις οποίες οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη στους μαοϊστές αντάρτες.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις στην κεντρική περιοχή Ουνίν εναντίον στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκεί για να φυλάσσουν εκλογικά κέντρα και στην περιοχή Γιοσέγουα της επαρχίας Αγιακούτσο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα καταδίκασε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις αυτές.

Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε εναπομείναντα στοιχεία της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι. Η οργάνωση αυτή, καθώς και το Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου, αναμετρήθηκαν με τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας στον εμφύλιο πόλεμο που είχε διαρκέσει από το 1980 ως το 2000 στο Περού, με τουλάχιστον 70.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Η Κέικο Φουχιμόρι είναι κόρη του αμφιλεγόμενου, συντηρητικού πρώην προέδρου (1990-2000) Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 σε 25 χρόνια κάθειρξη διότι είχε διατάξει τις σφαγές που διέπραξε τάγμα θανάτου την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.