Παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού πιστοποιούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ». Σύμφωνα με αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δηλώσει ούτε τη συμμετοχή του σε μια ομόρρυθμη εταιρεία που είχε ιδρύσει από κοινού με τον Νίκο Παππά και άλλο ένα, αυτοδιοικητικό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ούτε το χρηματικό ποσό που εισέπραξε από την αδελφή του, όταν της μεταβίβασε το μερίδιό του τον Ιανουάριο του 2010, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής τρεις μήνες νωρίτερα.
Ο συνεταιρισμός των τριών
Ηταν Ιούνιος του 2007. Τρεις φίλοι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καραμάνος αποφασίζουν να ιδρύσουν συνεταιρικά μια τεχνική εταιρεία. Ο πρώτος και ο τρίτος είναι πολιτικοί μηχανικοί. Ο Παππάς δεν έχει επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο κι εκείνη την εποχή φέρεται ότι ζει στη Βρετανία. Εντάσσεται ωστόσο στο σχήμα, καταβάλλοντας σύμφωνα με το καταστατικό τις 33.000 ευρώ που του αναλογούν, ως το μερίδιο του αρχικού κεφαλαίου που ανερχόταν στις 99.000 ευρώ.
Η εταιρεία βαπτίζεται «Αγνάντι ΟΕ» και αλλάζει σύνθεση στις αρχές του 2010. Ο Αλέξης Τσίπρας - που κατά την ίδρυσή της είχε μόλις εμφανιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Συνασπισμού στον Δήμο Αθηναίων - μεταβιβάζει το μερίδιό του λίγο μετά τις εκλογές του 2009, οπότε και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Ως αγοράστρια του μεριδίου εμφανίζεται η αδελφή του Ζαννέτ. Οι άλλοι δύο συνεταίροι παραμένουν στο σχήμα μέχρι τη λύση της «Αγνάντι» το 2015 - όταν πια ο Παππάς είναι ήδη βουλευτής και υπουργός και ο Καραμάνος έχει από τον Ιούνιο του 2014 εκλεγεί στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής και υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών υπό τη Ρένα Δούρου.
Το οικόπεδο στη Σέριφο
Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, σκοπός της είναι «η κατασκευή οικοδομών κάθε είδους, επί οικοπέδων και γηπέδων ανηκόντων στην εταιρία ή σε τρίτους» καθώς και «η ανάληψη κάθε είδους οικοδομικών, τεχνικών και κατασκευαστικών εργολαβιών και κάθε είδους έργου, δημόσιου ή ιδιωτικού». Πράγματι λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή της, το καλοκαίρι του 2007, η «Αγνάντι ΟΕ» προέβη σε αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εμβαδού 6.055 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Ψηλός Γκρεμνός ή Γιαλούδι της Σερίφου. Το ακίνητο αγοράστηκε αντί 40.000 ευρώ.
Στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο Τσίπρας το 2010 δεν υπάρχει εγγραφή σχετική με τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο, η δήλωσή έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την 31/12/2009 - άρα και τη σχέση του με την «Αγνάντι ΟΕ» η οποία λύνεται στις 11 Ιανουαρίου 2010.
Παράλειψη - και μάλιστα διπλή - υπάρχει και στο πόθεν έσχες της επόμενης χρονιάς, που υποβλήθηκε το 2011 και αφορά το οικονομικό έτος 2010. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δήλωσε τη μεταβίβαση του εταιρικού του μεριδίου, ούτε το ποσό των 33.000 ευρώ που, σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, η Ζαννέτ Τσίπρα «κατέβαλε σε μετρητά στον πωλητή» αδελφό της, προκειμένου να αποκτήσει το 1/3 της «Αγνάντι». Εκείνη τη χρονιά, ο Τσίπρας δηλώνει μόνο το ακίνητο 114 τ.μ. στην Κυψέλη στο οποίο διαμένει.
Το στοιχείο που καθιστά αξιοσημείωτη την παράλειψη είναι ότι έτσι δεν φαίνεται το ακίνητο της Σερίφου που είχε αγοραστεί το 2007. Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» ότι η μη δήλωση της εταιρείας την καθιστά έτσι όχημα κτήσης άλλου, μείζονος περιουσιακού στοιχείου - του οικοπέδου των έξι στρεμμάτων. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για δηλώσεις ετών για τα οποία ο έλεγχος έχει περαιωθεί, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται διορθωτική δήλωση.
Η λύση
Η «Αγνάντι ΟΕ» συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 - δώδεκα μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει στην εξουσία. Ο Τσίπρας και ο Παππάς είναι πια στο Μαξίμου. Ο πρώτος δεν είναι πια εταίρος, αλλά ο δεύτερος παραμένει ώς το τέλος της χρονιάς. Τότε και οι τρεις εταίροι (Παππάς, Καραμάνος και Ζαννέτ Τσίπρα) αποφασίζουν τη λύση της.
Είναι άγνωστο αν ο Νίκος Παππάς, που στο μεταξύ είχε εκλεγεί βουλευτής και διοριστεί υπουργός, έχει συμπεριλάβει στη δική του δήλωση την εταιρική του συμμετοχή. Τα πόθεν έσχες για τις δύο τελευταίες χρονιές δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Εκείνο πάντως που προκύπτει και από το ιδιωτικό συμφωνητικό για τη λύση της εταιρείας είναι ότι το οικόπεδο της Σερίφου ήταν ακόμη στην κυριότητά της. Η «Αγνάντι» βρίσκεται τώρα υπό εκκαθάριση με εκκαθαριστές τούς ίδιους τους εταίρους της. Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο συμφωνητικό, οι τρεις «ενεργούντες από κοινού, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση της εταιρίας (...) και στη διανομή της απομένουσας εταιρικής περιουσίας μεταξύ τους κατά την αναλογία της συμμετοχής τους στο εταιρικό κεφάλαιο και την εταιρική περιουσία, ήτοι κατά το 1/3 στον καθένα των εταίρων, περιλαμβανομένου και του ακινήτου της εταιρίας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από