Κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις απαιτήσεις που εγείρει, άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σημειώνοντας ότι δεν είναι λύση η περικοπή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

Ο κ. μιλώντας στην τηλεόραση του Mega τόνισε ότι το «ΔΝΤ έχει μια λογική που είναι έξω από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλες αυτές οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν απέδωσαν και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία», αναφέροντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εξέφρασε, δε την εκτίμηση ότι αυτή η λογική του ΔΝΤ θα ξεπεραστεί πολιτικά από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ ώστε «η Ελλάδα να βρει την Ιθάκη της, να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα καλείται να σηκώσει το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη» και άφησε αιχμές κατά των ευρωπαϊκών κρατών, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η ΕΕ εκδηλώνει συνεχώς αδυναμίες και έλλειψη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και σχεδιασμού να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη κρίση».

Δύο στοιχεία θα αποβούν λυτρωτικά για την Ελλάδα, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η κοινή γνώμη βλέπει έναν λαό και τη συμπεριφορά του να έχει το στοιχείο του ανθρωπισμού «και αυτό δεν μπορεί να πάει χαμένο» και δεύτερον όλοι αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια είναι ένα μέγεθος απόλυτης προτεραιότητας για κάθε χώρα. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πιο ασφαλής χώρα, παρά τις δυσκολίες», επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος, τέλος, στον εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι φιλοδοξεί να φέρει νέα ήθη στην πολιτική ζωή, τονίζοντας ότι «μία από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος είναι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας, η ηγεμονία των ηγεσιών στα κόμματα, με συνέπεια να στραγγαλίζονται ελεύθερες προσωπικότητες που έχουν το κουράγιο και να διαφωνούν», ενώ τόνισε ότι το μπόνους θα μειωθεί για το πρώτο κόμμα, γιατί “«νοθεύει τη δημοκρατία».