Ένα χημικό που υπάρχει σε πολλά πλαστικά, ελαστικά προϊόντα ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), η 2-μερκαπτοβενζοθειαζόλη (2-MBT) είναι «δυνητικώς καρκινογόνος» για τον άνθρωπο, επομένως κατατάσσεται στην ομάδα 2Α των καρκινογόνων, μαζί με το κόκκινο κρέας, το ακρυλαμίδιο, το εντομοκτόνο μαλαθείο και δεκάδες άλλες ουσίες.

Σύμφωνα με το IARC, το χημικό αυτό υπάρχει σε πλήθος προϊόντων από ελαστικό πλαστικό. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται προφυλακτικά, πιπίλες, ελαστικά γάντια, λαστιχένια δάπεδα για παιδικές χαρές, ελαστικοί επίδεσμοι και λάστιχα αυτοκινήτων.

Ωστόσο ο κίνδυνος δεν αφορά τόσο τους χρήστες αυτών των προϊόντων, όσο τους εργαζόμενους που τα κατασκευάζουν.

Την σχετική απόφαση έλαβε ομάδα εργασίας του IARC, αποτελούμενη από 24 ειδικούς από οκτώ χώρες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας δρ Χανς Κρόμχουτ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, το 2-MBT έχει ανιχνευθεί σε γάντια, πιπίλες και θηλές των μπιμπερό, ενώ προσφάτως εντοπίσθηκε και στην σκόνη της ασφάλτου που αιωρείται στον αέρα και, επομένως, την εισπνέουμε.

«Η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης της ασφάλτου με το χημικό είναι η τριβή των ελαστικών τροχών», είπε.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ότι το ΜΒΤ χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή ελαστικών προϊόντων και έτσι οι μεγαλύτερες εκθέσεις παρατηρούνται στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χημικών και ελαστικών πλαστικών.

Το γενικό κοινό μπορεί να εκτεθεί σε μικρές ποσότητες μέσω της επαφής με το δέρμα ορισμένων ελαστικών αντικειμένων, όπως τα γάντια ή τα υποδήματα, ή εισπνέοντας την σκόνη των ελαστικών που αιωρείται στον αέρα.

Ωστόσο το μέγεθος του κινδύνου από αυτού του είδους τις εκθέσεις δεν έχει ακόμα μελετηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το IARC ταξινομεί τα διάφορα προϊόντα/ουσίες/παράγοντες σε πέντε ομάδες, αναλόγως με τις πιθανότητες που έχουν να προκαλέσουν καρκίνο.

Ειδικότερα, η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC είναι η εξής:

* Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

* Ομάδα 2Α.Τα δυνητικώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (probably carcinogenic to humans)

* Ομάδα 2Β. Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο (possibly carcinogenic to humans)

* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από