Αν θέλετε να έχετε μια καλή ερωτική σχέση που θα διαρκέσει στο χρόνο, το «σ’ αγαπώ» στη διάρκεια του σεξ είναι το πρώτο που χρειάζεστε.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι στα ζευγάρια που βρίσκονται επί χρόνια μαζί και απολαμβάνουν ακόμα το σεξ, η έκφραση αγάπης στο κρεβάτι είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας σεξουαλικής ικανοποίησης.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι τα προκαταρκτικά, η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, η αποφυγή της ρουτίνας και η επικοινωνία.

Η μελέτη, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους, πραγματοποιήθηκε με διαδικτυακά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχεδόν 39.000 άνδρες και γυναίκες, που είχαν σχέση με το ταίρι τους επί τουλάχιστον τρία χρόνια και ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 40 χρόνια για τις γυναίκες και τα 46 χρόνια για τους άνδρες.

Στόχος της μελέτης, που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Journal of Sex Research», ήταν να εντοπιστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στις μακροχρόνιες, ικανοποιητικές ερωτικές σχέσεις.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν με μία κλίμακα από 1 έως 7 («δυσαρεστημένοι» έως «πολύ ικανοποιημένοι») την παρούσα σεξουαλική ικανοποίηση από τη σχέση τους και εκείνη που είχαν κατά τους πρώτους έξι μήνες.

Ικανοποίηση και συχνότητα

Τις απαντήσεις τους ανέλυσαν επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και το Ινστιτούτο Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Η συντριπτική πλειονότητα (το 83%) των ερωτηθέντων ανέφεραν υψηλό επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης κατά την έναρξη της σχέσης τους, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό για την παρούσα σεξουαλική ικανοποίηση ήταν σχεδόν το μισό.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 43% των ανδρών και το 55% των γυναικών ανέφεραν υψηλό επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που άρχισαν τη σχέση με τον/την σύντροφό τους.

Οι υπόλοιποι είπαν πως έχουν χαμηλό επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης (41% των ανδρών και 27% των γυναικών) ή μέτριο (16% των ανδρών και 18% των γυναικών), με συνέπεια να νιώθουν δυσαρεστημένοι ή αδιάφοροι για την ερωτική τους ζωή, αντιστοίχως.

Όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, όσοι δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από την παρούσα ερωτική σχέση με τον/την σύντροφό τους έκαναν συχνά σεξ μαζί του/της, με το 79% των ικανοποιημένων ανδρών και το 81% των ικανοποιημένων γυναικών να κάνουν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Η ίδια συχνότητα παρατηρήθηκε μόνο στο 17% των δυσαρεστημένων ανδρών και στο 23% των δυσαρεστημένων γυναικών.

Ωστόσο οι ερευνητές λένε ότι είναι δύσκολο να ερμηνευθεί αυτό το εύρημα, διότι δεν ξέρουν αν στους υπόλοιπους δυσαρεστημένους εθελοντές πρώτα υπήρξε η δυσαρέσκεια και μετά μειώθηκε η συχνότητα του σεξ ή το αντίστροφο.

«Είναι λίγο σαν την κότα και το αυγό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φρέντερικ, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Chapman. «Τα ζευγάρια που απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ, το επιδιώκουν συχνότερα, γεγονός που αυξάνει την ικανοποίησή τους και τους οδηγεί να το επιζητούν πιο συχνά».

Το κλίμα

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ισχυρότεροι προάγγελοι ικανοποίησης ήταν κατά σειράν για όλους τους εθελοντές (ικανοποιημένους και μη):

* Για τους άνδρες: Η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, η ποικιλία στο σεξ και η επικοινωνία

* Για τις γυναίκες: Η συχνότητα του οργασμού, η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και η επικοινωνία.

Για τα ζευγάρια, όμως, που δήλωσαν πολύ ικανοποιημένα από την σεξουαλική σχέση με το ταίρι τους, το πρώτο πράγμα που δημιουργούσε το κατάλληλο κλίμα για ικανοποιητικό σεξ ήταν μακράν το «σ’ αγαπώ».

Στην πραγματικότητα, το 75% των ικανοποιημένων ανδρών και το 74% των ικανοποιημένων γυναικών δήλωσαν ότι λένε ή ακούνε το «σ’ αγαπώ» στη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με το 49% των δυσαρεστημένων ανδρών και το 44% των δυσαρεστημένων γυναικών.

Οι άλλοι τρόποι που δημιουργούν καλό κλίμα, σύμφωνα με τα ικανοποιημένα ζευγάρια, είναι κατά σειράν: τα σέξι σχόλια στη διάρκεια του σεξ, τα γέλια για κάτι αστείο που τους συνέβη στη διάρκειά του, τα κεριά και ο χαμηλός φωτισμός, και η κατάλληλη, σιγανή μουσική στο χώρο.

Επικοινωνία και ρουτίνα

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πέντε διαφορετικούς τύπους επικοινωνίας που είναι σημαντικοί για την σεξουαλική ικανοποίηση και οι οποίοι όσο συχνότεροι είναι, τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση προκαλούν.

Οι σεξουαλικώς ικανοποιημένοι άνδρες και γυναίκες είπαν ότι:

* Επαινούν τον/την σύντροφό τους για κάτι που έκανε στο κρεβάτι

* Τους ρωτάει ο/η σύντροφός τους αν θέλουν κάτι στο σεξ

* Ζητούν οι ίδιοι κάτι που θέλουν από τον/την σύντροφό τους

* Συνομιλούν μαζί του/της στη διάρκεια της ημέρας μέσω τηλεφώνου ή smsγια κάτι που θέλουν στο σεξ

* Ρωτούν αν το σεξ ικανοποίησε το ταίρι τους

Ένα άλλο εύρημα ήταν πως σε άνδρες και γυναίκες ήταν κοινές οι πέντε κυριότερες ερωτικές πράξεις που προκαλούν ικανοποίηση, αν και με διαφορετική σειρά (με εξαίρεση την πρώτη που ήταν κοινή).

Η κοινή βασική ερωτική πράξη ήταν η δοκιμή μίας νέας ερωτικής στάσης, η οποία -όπως δήλωσαν οι σεξουαλικώς ικανοποιημένοι εθελοντές- ήταν η πιο σημαντική.

Από κει και πέρα, για τις γυναίκες οι σημαντικές ερωτικές πράξεις ήταν κατά σειράν το να κάνουν μπάνιο με τον σύντροφό τους, να του κάνουν ή να τους κάνει μασάζ, η χρήση σέξι εσωρούχων και οι συζητήσεις ή η αναβίωση των ερωτικών φαντασιώσεών τους.

Για τους άνδρες, η σειρά ήταν λίγο διαφορετική: πρώτα ήταν τα εσώρουχα, μετά το μπάνιο, στη συνέχεια οι φαντασιώσεις και στο τέλος το μασάζ.

Θέλει (και) κόπο

Σχεδόν οι μισοί ικανοποιημένοι και δυσαρεστημένοι εθελοντές είπαν επίσης ότι διαβάζουν βιβλία και άρθρα που αφορούν την βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, αλλά αυτό που ξεχωρίζει τους ικανοποιημένους είναι ότι δοκιμάζουν στην πράξη μερικές από τις ιδέες που προτείνονται.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι σχεδόν οι μισές (το 43%) δυσαρεστημένες γυναίκες είπαν πως στο θέμα του σεξ υποχωρούν και ακολουθούν τις ορέξεις του συντρόφου τους, έναντι του μόλις 13% των ανδρών οι οποίοι δήλωσαν ότι κάνουν το ίδιο.

Τέλος, η μελέτη έδειξε ότι τα ζευγάρια μειώνουνπροοδευτικά το σεξ ύστερα από τα πρώτα χρόνια της σχέσης και πρέπει να προσπαθούν σκληρά για να το διατηρούν προτεραιότητα στη ζωή τους.