Παύθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού, αλλά ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους. Ακόμη και η γραφειοκρατική διαδικασία απομάκρυνσης του Γιώργου Λούκου παρουσίαζε χθες ελλείμματα. Το γεγονός, ωστόσο, παραμένει: ο Αριστείδης Μπαλτάς επέλεξε την καρατόμηση στην υπόθεση που έχει προκύψει σχετικά με την έκθεση οικονομικού ελέγχου για το Ελληνικό Φεστιβάλ. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, η αποδιδόμενη ζημιά των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του Δημοσίου «προξενήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις που σχεδόν στην ολότητά τους έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας και με την υπογραφή του κ. Λούκου … μετά το τέλος του 2005».

Κύκλοι του υπουργείου ενημέρωναν χθες ότι ο υπουργός αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση «υπό την πίεση των δημοσιευμάτων» (κυρίως της «Εφημερίδας των Συντακτών»), ενώ ταυτόχρονα βάρυνε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου κατά του Γιώργου Λούκου και άλλων τριών προσώπων. Η δίωξη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η χθεσινή συνάντηση καλλιτεχνών με τον υπουργό Πολιτισμού, δύο ώρες πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης. Πρόκειται για τους Δημήτρη Παπαϊωάννου, Λάκη Λαζόπουλο, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ολια Λαζαρίδου, Νίκο Καραθάνο και Μάγια Λυμπεροπούλου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν τη συγκρότηση ενός άτυπου γνωμοδοτικού οργάνου που θα έχει την ευθύνη του επερχόμενου Φεστιβάλ (ειδικά για το 2016 ζήτησαν να μη συμμετάσχουν οι ίδιοι). Αναζητούσαν μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Λούκου, ενώ σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση επεξηγηματικού τους σημειώματος.