Εχουν περάσει 42 χρόνια από τότε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε την εμπειρία να παρακολουθήσει από κοντά μετάδοση του σπουδαίου Γιάννη Διακογιάννη.

Ενα φθινοπωρινό Σάββατο του 1973 (8 Σεπτεμβρίου όπως θυμήθηκαν οι δυο τους) και ενώ ο Προκόπης βρισκόταν στο Παρίσι όπου πραγματοποιούσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II (Pantheon-Assas) είχε πάει στο Παρκ Ντε Πρενς να παρακολουθήσει τον φιλικό αγώνα της εθνικής μας ομάδας με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια εναντίον της εθνικής Γαλλίας και είχε καθήσει πάνω από τις θέσεις των σχολιαστών. Στην ανάπαυλα κάποια στιγμή πρόσεξε ότι εκτός των Γάλλων υπήρχε και μια ξεχωριστή ελληνική φωνή, εκείνη του Γιάννη Διακογιάννη.

Την άγνωστη αυτή ιστορία διηγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους παρευρισκόμενους στο περιθώριο της βράβευσης που έκανε σε δύο βετεράνους και μεγάλους σε αξία δημοσιογράφους, τον Χρήστο Πασαλάρη και τον Γιάννη Διακογιάννη.

Οι δύο ξεχωριστές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας παρέλαβαν από τον Πρόεδρο τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος στην τελετή που έγινε χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Κύριε Διακογιάννη, το παράσημο αυτό σας απονέμεται για τη μεγάλη και συνεπή προσφορά σας στην αθλητική δημοσιογραφία. Προσφορά η οποία εμπνέεται πάντοτε από το ολυμπιακό πνεύμα και όχι μόνον, αλλά από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα γενικώς, μέσα από τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»», τόνισε ο Παυλόπουλος βραβεύοντας τον αγαπημένο μας Ζαννώ, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Βαρβάρα και την κόρη του Ρίκα Βαγιάνη.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο, ο Διακογιάννης ήταν λακωνικός:

«Δεν το περίμενα, αλλά ενθουσιάστηκα, γιατί η τιμή έρχεται από τον εκπρόσωπο της Δημοκρατίας. Και είμαι πολύ πιστός στη λέξη Δημοκρατία στην Ελλάδα, που χρειάζεται τη Δημοκρατία, γιατί από εδώ ξεκίνησε».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Πασαλάρης υπογράμμισε: «Κύριε Πρόεδρε, είσθε ο πρώτος αρχηγός κράτους που τιμά την ελληνική δημοσιογραφία στο πρόσωπο δύο παλαίμαχων δημοσιογράφων. Ελπίζω αυτό να γίνει θεσμός»

Λίγη ώρα αργότερα ο Διακογιάννης ρωτήθηκε στην πρώτη επαφή με τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την παρασημοφόρηση πώς νιώθει, αλλά εκείνος, πιστός στις… ποδοσφαιρικές αρχές του, απάντησε: «Εγώ είμαι καλά, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν βλέπω να πηγαίνει καλά»!