Από τα μέσα Δεκεμβρίου, αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα αποκαλύψουν οικειοθελώς, να αυτοκαταγγελθούν, όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε μια προσπάθεια να τα περισώσουν. Στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν με κατάσχεση του συνόλου των αδήλωτων καταθέσεών τους ή γενικότερα περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτήθηκαν με εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί.

Οπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού που καλύπτονται πλήρως από τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτε. Εφόσον έχουν φορολογηθεί κανονικά για τα κεφάλαια αυτά, μπορούν να τα επαναπατρίσουν ανά πάσα χρονική στιγμή χωρίς την παραμικρή ποινή.

Το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έχει ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου με το οποίο εισάγεται και στην ελληνική πραγματικότητα το γερμανικό μοντέλο της αυτοκαταγγελίας. Αν το σχέδιο νόμου περάσει από το κόσκινο της τρόικας, αμέσως μετά την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο σχεδιασμός του Αλεξιάδη αφορά την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να πάρει μπροστά αμέσως η νέα διαδικασία αξιοποίησης των στοιχείων που ελήφθησαν από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας με τα τραπεζικά δεδομένα 10.588 λογαριασμών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας. Με την υποβολή της δήλωσης αυτής ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις εφόσον καταβάλει τον φόρο που αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δήλωσε στην Εφορία κατά τον χρόνο της απόκρυψης.

Με τον τρόπο αυτόν ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%-45%, σε συνάρτηση βέβαια με το ποσό που κρατήθηκε μακριά από τα μάτια της Εφορίας και τον χρόνο κατά τον οποίο συντελέστηκε το φορολογικό αδίκημα.

Ο φόρος θα μπορεί να μειώνεται δραστικά στον βαθμό που τα αδήλωτα κεφάλαια τοποθετούνται είτε σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και πολύ περισσότερο αν τοποθετηθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Οσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος της επένδυσης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του φόρου. Τα ακριβή ποσοστά εκπτώσεων φόρου, ανάλογα με τη μορφή της επένδυσης, αναμένεται να κλειδώσουν σε συνεργασία με τους δανειστές.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αφορά το «χτίσιμο» του περιουσιολογίου. Ολοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αποκαλύψουν περιουσιακά στοιχεία, από σπίτια και αυτοκίνητα έως οικόπεδα και αντικείμενα μεγάλης αξίας, τα οποία μένει επακριβώς να προσδιοριστούν σε μια ειδική ηλεκτρονική φόρμα για το περιουσιολόγιο.

Μέσα από το νέο νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εκπέμψει το μήνυμα «έχουμε τη δυνατότητα να σας τα πάρουμε, αν δεν αυτο-αποκαλυφθείτε», όπως σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Οσα κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία δεν αποκαλυφθούν θα κατάσχονται μετά την ψήφιση σχετικών διατάξεων νόμου.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ. Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, άλλωστε, σχεδιάζεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, «ίσως τον καλύτερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κόσμου» όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Με τη συνδρομή γερμανών εφοριακών αλλά και την παροχή τεχνολογικών εργαλείων, ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς έχει προσφερθεί να ενισχύσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. «Εχουν προσφερθεί να μας βοηθήσουν να μάθουμε να διαβάζουμε αποδοτικότερα τις λίστες όσων έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.