Το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ενέκριναν σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τέσσερις τράπεζες της χώρας. Πρόκειται για τις Bance delle Marche SpA, Banca Popolare dell’ Etruria e del Lazio SC, Cassa di Risparmio di Ferrara SpA και Cassa di Risparmio della Provincia di Chieti Spa οι οποίες έχουν τεθεί υπό ειδική εποπτεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

Για να εφαρμοστούν τα σχέδια εκκαθάρισης των τραπεζών το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει το πώς θα αντιμετωπίζονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία διέρχονται κρίση, ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κανονισμούς για αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και ειδικούς κανονισμούς για τη δημιουργία εθνικού ταμείου διάσωσης τραπεζών.

Η Ιταλία έβαλε μπροστά το σχέδιο για τη σωτηρία των τεσσάρων αυτών τραπεζών με τη χρήση των νέων ευρωπαϊκών κανόνων διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς η ΕΕ δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων της χώρας, ανέφεραν νωρίτερα δύο πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Οι ιταλικές Αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να διαχωρίσουν σε χωριστές οντότητες (bad bank) τα κόκκινα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών αυτών, στα οποία περιλαμβάνονται και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι τέσσερις τράπεζες τέθηκαν σε καθεστώς διαχείρισης από τις εποπτικές Αρχές επειδή δεν έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια που προβλέπεται από τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η Ιταλία προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να επιταχύνει τη διαδικασία πώλησης κόκκινων δανείων τραπεζών με τη δημιουργία μιας bad bank, η οποία όμως δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον Σεπτέμβριο τα κόκκινα δάνεια της χώρας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς διαμορφώθηκαν στα 200 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν δεν θέλησε να διασωθούν αυτές οι τέσσερις τράπεζες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων της Ιταλίας καθώς αυτό χρηματοδοτείται από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές. © Bloomberg News