Με δυο ταχύτητες επέλεξαν τελικά να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια» κυβέρνηση και δανειστές. Περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, της Δευτέρας προς Τρίτη, έκλεισε η συμφωνία.

«Εχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση,την ερχόμενη Δευτέρα,των 2 δισ. ευρώ της δόσης και των 10 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αφού ψηφιστεί την Πέμπτη η συμφωνία στην Βουλή.

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια», κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει δυο κατηγορίες δανειοληπτών.

Η πρώτη κατηγορία, για την οποία θα υπάρχει πλήρης προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, αφορά δανειολήπτες με εμπορική αξία του ακινήτου έως 170.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα για τετραμελή οικογένεια έως 21.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές θα εξετάζεται η δυνατότητα του νοικοκυριού για αποπληρωμή και θα ορίζεται μια δόση την οποία, αν δεν καταφέρει να πληρώσει ο δανειολήπτης, θα την αναλαμβάνει το κράτος και το σπίτι δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Ειδικότερα, στην πρώτη κατηγορία θα υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για τετραμελή οικογένεια. Τα δάνεια της κατηγορίας αυτής αντιπροσωπεύουν το 25% των «κόκκινων στεγαστικών δανείων», δηλαδή 100.000 στεγαστικά.

Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας, η κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων που δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση.

Προστασία μόνο εφόσον καταβάλλεται η δόση

Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία, στην πραγματικότητα, έχουν στόχο όχι την προστασία της πρώτης κατοικίας οριζόντια αλλά την εκ νέου ενεργοποίηση των «κόκκινων δανείων». Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, το 38% των «κόκκινων στεγαστικών δανείων».

Για αυτούς η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημα που αναπροσαρμόζεται με τη φορολογική δήλωση και η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και δηλωθέν εισόδημα έως 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ζευγάρι.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει τριετή διάρκεια, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια θα βασίζονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες υπολογίζονται με συντελεστή 1,7, σταθερό για μια τριετία. Σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, η μη πληρωμή της καθορισμένης δόσης θα σημαίνει απώλεια της όποιας προστασία καθώς δεν υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης από το κράτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται στα 1,2 εκατομμύρια εκ των οποίων 400.013 είναι «κόκκινα». Συνολικά, 170.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πόσα έχουν υπαχθεί και πόσα έχουν απορριφθεί. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα υπολογίζεται στις 90.000-100.000 ευρώ.

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Το νομοσχέδιο με το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή

Η Διάσκεψη των Προέδρων, πρόκειται να συνεδριάσει στη 1 μετά το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει για τον χρόνο και τη διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την ψήφισή του ως κατεπείγον.

Έτσι, το σχέδιο νόμου, πιθανότατα θα εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Τετάρτη προς επεξεργασία και την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο-σκούπα θα περιλαμβάνει από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη») και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, έως τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.