Προσφυγική κρίση, τρίτο Μνημόνιο, διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις είναι η ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η προσφυγική κρίση είναι το κατεξοχήν θέμα που απασχολεί τη Γερμανία, η οποία είναι ο τελικός προορισμός των περισσότερων προσφύγων που περνούν από την Ελλάδα. Το Βερολίνο αναγνωρίζει το «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» που επωμίζεται η Ελλάδα, η οποία χρειάζεται τη «στενή συνεργασία» με την ΕΕ και τη Γερμανία, όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. Η εικόνα που θα διαμορφώσει ο Σταϊνμάγερ στην Αθήνα και οι πληροφορίες που θα αποκομίσει θα οδηγήσουν ενδεχομένως στην ανάληψη «νέων πρωτοβουλιών» από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο αποσυνδέει πάντως το Προσφυγικό από το Μνημόνιο, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται φωναχτά για ανταλλάγματα. Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» εάν υπάρχει η διάθεση να επιδειχθεί χαλαρότητα στην υλοποίηση του Μνημονίου εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έδειξε να γνωρίζει ότι διατυπώνεται αυτή η άποψη στην Ελλάδα. «Αλλά κατά βάση θα ήταν φρόνιμο να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα, όσο είναι δυνατόν» είπε ο Σέφερ.

Σαφέστερος στην αποσύνδεση προσφυγικής κρίσης και τρίτου Μνημονίου ήταν ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγχέονται τα δύο αυτά θέματα» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Παρέπεμψε στις αποφάσεις της μίνι διάσκεψης της περασμένης Κυριακής για τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hotspot), την «εκτεταμένη βοήθεια» από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη βοήθεια της Κομισιόν η οποία διέθεσε στην Ελλάδα άμεσα κεφάλαια από το Ταμείο Μετανάστευσης. «Δεν ισχύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, αυτό δεν μπορεί να το περιμένει κανείς» είπε ο Ζάιμπερτ. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», πρόσθεσε, «είναι μεγάλη αποστολή ολόκληρης της Ευρώπης».

Η «ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ» ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέφθηκε ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ τον Ιανουάριο του 2014 μόλις ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο Σταϊνμάγερ ήθελε να δείξει ότι στο Βερολίνο εκτός από τη Μέρκελ υπάρχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες και με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα αλλάξουν τα πράγματα. Στην πράξη, αυτό εκφράστηκε με πρωτοβουλίες του γερμανικού ΥΠΕΞ, όπως το Ταμείο του Μέλλοντος για τις ανταλλαγές νέων από τα «μαρτυρικά» χωριά και επιστημονικές έρευνες της κοινής ιστορίας των δύο χωρών. Στους Σοσιαλδημοκράτες οφείλεται και το Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Νεολαίας –το τρίτο μετά το γερμανογαλλικό το 1964 και το γερμανοπολωνικό το 1995. Η συμφωνία υπογράφηκε στην επίσκεψη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Βερολίνο το 2014.

Ολα αυτά μπήκαν στον πάγο μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προέταξε τις πολεμικές αποζημιώσεις, όχι για να τις διεκδικήσει πρακτικά από τη Γερμανία, όπως φάνηκε στη συνέχεια, αλλά ως ηθικό επιχείρημα κατά του Βερολίνου στη διαπραγμάτευση που κατέληξε στο τρίτο Μνημόνιο.

Η προσφυγική κρίση φέρνει ξανά τον Σταϊνμάγερ στην Αθήνα με την ελπίδα για «αναζωογόνηση» και των ελληνογερμανικών σχέσεων, που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών.