Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κατατάξει το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του στους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο, δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποφυγή τους, αλλά στη μετρημένη κατανάλωση.

Αυτό δήλωσε ο Αυστραλός καθηγητής που ηγήθηκε των αρμόδιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα σταματήσει να τρώει σποραδικά αλλαντικά και κρέας.

«Κι εμένα μου αρέσει να τρώω λίγο ζαμπόν, σαλάμι ή μπέικον, καθώς και μία μπριζόλα που και που», είπε ο δρ Μπέρναρντ Στιούαρτ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό τηςΑυστραλίας (ABC).

«Η σύστασή μας δεν είναι να εγκαταλείψει κανείς αυτά τα τρόφιμα, αλλά να μειώσει την πρόσληψή τους.

»Όσοι τα καταναλώνουν συστηματικά – ας πούμε πέντε μέρες την εβδομάδα, ίσως και κάθε μέρα – αυτοί είναι που πρέπει να τα αντικαταστήσουν εν μέρει με πουλερικά, ψάρια και ίσως, τολμώ να πω, με ένα χορτοφαγικό γεύμα πότε-πότε».

Ο δρ Στιούαρτ, ο οποίος είναι καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου (CCA), πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό με βεβαιότητα ποια στοιχεία των επεξεργασμένων κρεατικών ευθύνονται για τον καρκίνο.

«Εξ όσων γνωρίζουμε δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία τους, αλλά μάλλον η ίδια η φύση των προϊόντων που οδηγεί στη δημιουργία ορισμένων χημικών στην πορεία της πέψης», εξήγησε.

«Το λέμε αυτό διότι οι ανησυχίες για τον καρκίνο είχαν εγερθεί για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες και έτσι στο πέρασμα του χρόνου μειώνονται συστηματικά τα επίπεδα των προστιθέμενων σε αυτά χημικών, όπως είναι λ.χ. το νιτρικό νάτριο.

»Επομένως ο κίνδυνος ως φαίνεται είναι εγγενής και σχετίζεται με το ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών οδηγεί σε αναπόφευκτες αντιδράσεις της πεπτικής οδού, οι οποίες προκαλούν παραγωγή ορισμένων ουσιών ικανών να προκαλέσουν καρκίνο».

Ο δρ Στιούαρτ είναι ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας των 21 επιστημόνων, στους οποίους ανέθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ να εξετάσουν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και να αποφανθούν εάν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερες από 800 μελέτες και χθες δημοσιοποίησαντην τελική γνωμοδότησή τους, σύμφωνα με την οποία τα επεξεργασμένα κρεατικά κατατάσσονται στους παράγοντες που είναι καρκινογόνοι για τον άνθρωπο και το κόκκινο κρέας στους δυνητικώς καρκινογόνους.