Ενας πρώην κωμικός ηθοποιός, ο Τζίμι Μοράλες κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα επωφελούμενος της οργής που προκάλεσε σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο και ενέτεινε τη δυσπιστία των ψηφοφόρων στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Ο 46χρονος δεν διέθετε καμία πολιτική εμπειρία και δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, κατόρθωσε όμως να κερδίσει με μεγάλη διαφορά την κεντροαριστερή αντίπαλό του, Σάντρα Τόρες. Οπαδοί του χθες στα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού κόμματος πανηγύρισαν έξαλλα την επικράτηση του Μοράλες, με ποσοστό που πλησιάζει το 69%.

Ενα τελωνειακό σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε τον περασμένο μήνα στην παραίτηση και σύλληψη του πρώην προέδρου, Ότο Πέρες.

«Ως πρόεδρος έχω λάβει μια εντολή και η εντολή του λαού της Γουατεμάλας είναι να πολεμήσω εναντίον της διαφθοράς που μας καταστρέφει», δήλωσε χθες το βράδυ ο Μοράλες.

Παραμένει άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο ο Μοράλες θα χειριστεί τη βία των συμμοριών ή ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσει να ανακόψει το ροή των μεταναστών που κατευθύνονται στις ΗΠΑ.

Ο κωμικός εγκατέλειψε πέρυσι το τηλεοπτικό του σόου, που επικεντρωνόταν στη σάτιρα και την αθυροστομία, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Τον Απρίλιο απλά συγκαταλεγόταν στον κατάλογο των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις ωστόσο είδε πολύ σύντομα τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται καθώς τόσο η κυβέρνηση Πέρες όσο και ένας υποψήφιος που προηγείτο τότε στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές ενεπλάκησαν στις έρευνες για διαφθορά.