Την τελική γνωμοδότησή της για τη δυνητική συσχέτιση του κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του με τον καρκίνο ετοιμάζεται να εκδώσει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 το μεσημέρι η αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) είχαν ειδική συνάντηση στην οποία συζήτησαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για το κρέας και τα αλλαντικά, με στόχο να τα ταξινομήσουν όσον αφορά τον δυνητικό κίνδυνο καρκίνου που θέτουν.

Η αξιολόγηση αυτή -γράφει η εφημερίδα «New York Times»- έχει προκαλέσει παρασκηνιακές διεργασίες από εκπροσώπους της βιομηχανίας αυτών των τροφίμων, οι οποίοι φοβούνται ότι μία τυχόν θετική γνωμοδότηση θα πλήξει την εικόνα των προϊόντων τους.

Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο ανώνυμη πηγή ισχυρίσθηκε ότι το IARC θα κατατάξει τα αλλαντικά στον μέγιστο βαθμό επικινδυνότητας και το κόκκινο κρέας στον δεύτερο υψηλότερο.

Το ρεπορτάζ αυτό έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις τόσο από τη βιομηχανία κρέατος όσο και από την ιατρική κοινότητα, πολλά μέλη της οποίας ούτε κατά διάνοιαν θα χαρακτήριζαν το μπέικον και το ζαμπόν εξίσου καρκινογόνα λ.χ. με το τσιγάρο ήτον αμίαντο, που επίσης βρίσκονται στην μέγιστη κλίμακα επικινδυνότητας.

Το IARC από την πλευρά του ανακοίνωσε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα του Τύπου και ότι θα γνωστοποιήσει την τελική γνωμοδότησή του τη Δευτέρα, ταυτοχρόνως με την δημοσίευσή της στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Oncology».

Το δημοσίευμα της «Daily Mail» αρνήθηκε να σχολιάσει και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), περιοριζόμενη απλώς να υπενθυμίσει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αποτελεί πάγια σύσταση σε όλες τις οδηγίες που εκδίδει για την πρόληψη του καρκίνου.

Ανάλογη είναι και η έως τώρα σύσταση του IARC.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η συνολική, παγκόσμια κατανάλωση κρέατος (κόκκινου, λευκού και προϊόντων κρέατος) έφτασε το 2013 τους 310 εκατομμύρια τόνους.

Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC ταξινομεί τα διάφορα προϊόντα/ουσίες/παράγοντες σεπέντε ομάδες:

* Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

* Ομάδα 2Α.Τα δυνητικώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 2Β. Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.