Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία από την προσεχή Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, καθώς οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προχωρούν σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Την σχετική απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία συνεδρίασε το Σάββατο σε βαρύ κλίμα εξαιτίας του επικείμενου ανοίγματος του κλάδου σε επιχειρηματίες.

Το άνοιγμα αυτό, που περιλαμβάνεται στην επονομαζόμενη «εργαλειοθήκη» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έχει ήδη συζητηθεί κατά τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς, και έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Σύμφωνα με αυτό, στο μετοχικό κεφάλαιο των φαρμακείων θα υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν και μη φαρμακοποιοί, οι οποίοι όμως δεν θα είναι αποκλειστικοί μέτοχοι. Το αν, όμως, θα μπορούν να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ή όχι, παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Τις λεπτομέρειες του μέτρου αναμένεται να ρυθμίσει κοινή υπουργική απόφαση (KYA) η οποία αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο ΠΦΣ αντιδρά σε αυτήν, εκτιμώντας ότι «καταλύει την φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Πέραν των κυλιόμενων απεργιών, οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιήσουν επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου.

Με τον όρο «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» περιγράφονται εκθέσεις του οργανισμού που αφορούν τη λειτουργία του ανταγωνισμού σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και προτείνονται μέτρα τα οποία -σύμφωνα με τους συντάκτες τους- θα τον βελτιώσουν.