Ένα γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες αλλά όχι και στους άντρες, εντόπισε βρετανική ομάδα επιστημόνων.

Το γονίδιο λέγεται BCAR1 και μία συγκεκριμένη μετάλλαξή του (ονομάζεται GG),συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και περιφερειακής αγγειοπάθειας.

Στην πραγματικότητα, όσες γυναίκες έφεραν αυτή την μετάλλαξη είχαν 6,1 στις 100 πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο στη διάρκεια μιας πενταετίας, ενώ όσες έφεραν μία χαμηλού κινδύνου μετάλλαξη (ονομάζεται ΑΑ) είχαν 2,5 στις 100 πιθανότητες καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Το σχεδόν 33% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη έφεραν την υψηλού κινδύνου μετάλλαξη GG, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation: Cardiovascular Genetics».

Όπως εξηγούν, στο πλαίσιο της μελέτης τους εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 4.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετέχουν σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Συγκρίνοντας τα γονίδιά τους, την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και το πάχος του τοιχώματος ορισμένων βασικών αρτηριών του σώματος, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της μετάλλαξης GGαπειλεί σοβαρά τη υγεία των γυναικών.

Αυτό πιστεύουν ότι το επιτυγχάνει ενθαρρύνοντας την μαζική μετακίνηση κυττάρων προς τα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που τους προκαλεί πάχυνση.

Καθώς αυξάνεται η πάχυνση των αρτηριών, αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάποια απόφραξη, που θα οδηγήσει στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η καρδιοπάθεια είναι διαφορετική στα δύο φύλα, και το γεγονός πως εντοπίστηκε ένα γονίδιο που επιβαρύνει μόνο τις γυναίκες μπορεί να αποτελεί μία από τις εξηγήσεις του φαινομένου.

Εκτιμούν, δε, ότι αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, η συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει στο μέλλον στόχο νέων θεραπειών.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το UniversityCollegeτου Λονδίνου (UCL) και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από