Το ταξίδι στον χρόνο είναι από τα πιο δυνατά ευρήματα στις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Οι ήρωες καταφέρνουν με κάποιον τρόπο να βρεθούν στο παρελθόν ή στο μέλλον, και μάλιστα πολλές φορές συναντούν εκεί τον παλιό ή μελλοντικό εαυτό τους.

Η πλοκή που προκύπτει είναι πάντα εντυπωσιακή και ο πειρασμός να φανταστούμε μια ανάλογη εμπειρία μεγάλος: τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον εαυτό μας στο μέλλον;

Προφήτες φυσικά δεν είμαστε για να μάθουμε τα νούμερα του λαχείου. Ούτε χρονομηχανή έχουμε. Με λίγη φαντασία όμως μπορούμε να κάνουμε έναν εικονικό διάλογο αναζητώντας πληροφορίες που μπορεί να προσφέρουν κατεύθυνση, συμβουλές και αναπάντεχες ιδέες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι χαλάρωση, συγκέντρωση και εμπιστοσύνη. Ανάλογα με τον στόχο, το δίλημμα ή το ερώτημα που έχουμε, ορίζουμε μια χρονική στιγμή στο μέλλον (ακόμη και 20 χρόνια μετά) και κλείνουμε εκεί ραντεβού με τον μελλοντικό εαυτό μας στην καλύτερή του εκδοχή: σε αυτήν που έχει ήδη καταφέρει ό,τι τώρα προσπαθούμε, ξέρει τι είναι πιο σημαντικό και τι έχει νόημα για τη ζωή μας.

Πού ζει, λοιπόν; Τι κάνει; Πώς είναι η ζωή του; Τι σκέφτεται για τη σημερινή μας κατάσταση, τώρα που έχει ξεφύγει από αμφιβολίες, φόβους ή αρνητικές διαθέσεις του παρελθόντος; Τι έκανε για να φτάσει μέχρι εκεί; Τι συμβουλές και τι κατεύθυνση έχει να μας δώσει; Μια φανταστική συζήτηση με ένα κομμάτι του εαυτού μας φέρνει στο φως αυτά που ξέρουμε ήδη μέσα μας αλλά δεν έχουμε ξεκαθαρίσει.

Ο μελλοντικός εαυτός που οραματιζόμαστε δεν είναι αυτό που θα κάνουμε, αλλά ό,τι θέλουμε να γίνουμε. Οι απαντήσεις του φωτίζουν ένα μονοπάτι να ακολουθήσουμε, ένα πρότυπο εναρμονισμένο με τις αξίες και την ουσιαστική πλευρά της επιτυχίας μας. Οσο για τον παλιό μας εαυτό; Τι θα του λέγαμε για όσα έχουμε ήδη μάθει στο σχολείο της ζωής;

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com