Άδεια έκτακτης εισαγωγής 25.000 συσκευασιών του παιδιατρικού εμβολίου HAVRIX κατά του ιού της Ηπατίτιδας Α, έλαβε η εταιρεία GSK που το διακινεί. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην αγορά, που έχουν προκύψει από τα αρχές του καλοκαιριού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το σκεύασμα που θα εισαχθεί , αν και ως περιεχόμενο είναι ίδιο με αυτό που βρίσκεται σε έλλειψη και το οποίο ανήκει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, εντούτοις θα κυκλοφορήσει σε διαφορετική συσκευασία».

« Ειδικότερα, αντί για της προγεμισμένης σύριγγας HAVRIX 720 elisa units/dose, BT 1PF.SYR. 0,5 ml (1 dose), στα ράφια των φαρμακείων θα βρίσκεται στην ίδια τιμή το HAVRIX 720 elisa units/dose, BT 1 vial 0,5 ml (1 dose)».

Επιπλέον και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για την αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι το εμβόλιο θα εξαιρεθεί από τις διαδικασίες έγκρισης φαρμάκων που εξετάζονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και ΦΥΚ του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συνταγογραφείται ηλεκτρονικά και η χορήγησή του θα γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, καθώς τα ψυγεία των φαρμακείων παραμένουν άδεια – ή στην καλύτερη περίπτωση με ελάχιστο αριθμό εμβολίων – εδώ και μήνες.

«Η έλλειψη εμβολίων (κυρίως πολυδύναμων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των χωρών που σημειώθηκαν επιδημικές εξάρσεις κοκκύτη καθώς και στην επέκταση του αντικοκκυτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες εκτός από τα παιδιά (εφήβους, έγκυες, ενήλικες)», υπογράμμιζε σε σχετική ανακοίνωση η ηγεσία του Υπουργείου.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια απαιτεί χρόνο αρκετών μηνών.