Ουδεμία ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, όταν αθώες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», την οποία διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στους ιεράρχες, ο κ.Παυλόπουλος είπε: «Εσείς λοιπόν, με την σοφία και την ανιδιοτέλεια που σας προικίζει εκ Θεού το ιερατικό σας σχήμα, δώστε το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας την θεμελιώδη για το Γένος των Ανθρώπων αρχή: Στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο ‘Ανθρωπος και η Ειρήνη. Ουδεμία άλλη σκοπιμότητα επιτρέπεται να κατισχύσει, όποιο και αν είναι το «περίβλημα» υπό το οποίο εμφανίζεται».

Αναφερόμενος στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο υπογράμμισε ότι ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, λέγοντας: «Κι ακόμη τούτο, που αφορά πρωτίστως την Ορθοδοξία: Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικά το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι αθώων ψυχών. Μπροστά σ’ αυτήν την άφατη τραγωδία ουδεμία ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Διεθνής Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», αποκτά καίρια σημασία κυρίως εξαιτίας του ότι διεξάγεται σε μια περίοδο μοναδικής ιστορικής κρισιμότητας.

«Κρισιμότητας, η οποία προκύπτει πρωτίστως λόγω του ότι, για μιαν ακόμη φορά δυστυχώς, τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή κλονίζουν επικίνδυνα τα θεμέλια της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στην περιοχή. Περαιτέρω δε, λόγω της «έκρηξης», κυριολεκτικώς, των ροών προσφύγων πολέμου, τα πλήγματα κατά της ειρήνης διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αυτονοήτως αντίθετης προς κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης. Η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις» τόνισε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη προς τις ιστορικές καταβολές της Μέσης Ανατολής. Και τούτο, διότι ο γεωγραφικός χώρος της Μέσης Ανατολής αποτέλεσε μιαν από τις πρώτες κοιτίδες ιστορικού πολιτισμού παγκοσμίως. Τεκμηριωμένη απόδειξη αποτελεί το ότι τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού στην περιοχή προέκυψαν από την όσμωση διαφορετικών πολιτισμών.

Υπό τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, η Μέση Ανατολή, κατά τις ιστορικές καταβολές της και τον αντίστοιχο ιστορικό προορισμό της, μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών. Ιδίως δε τόπος, όπου η θρησκευτική διαφορετικότητα όχι μόνον δεν διχάζει τους λαούς, αλλά τους οδηγεί στον προαναφερόμενο δρόμο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Και σ’ αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό το ότι σήμερα, για τον παγκόσμιο νομικό -και όχι μόνον φυσικά- πολιτισμό, το δικαίωμα σε μια ανεκτική πολυθρησκευτική κοινωνία συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:30 τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο.

Κοτζιάς: Έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη η Ελλάδα

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι γέφυρα τριών ηπείρων, ως ενός έντιμου μεσολαβητή στην επιτακτική ανάγκη για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και κυρίως για την υπεράσπιση πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του.

Αυτό, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι το μήνυμα της Ελλάδας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής την οποία στηρίζει, καθώς, όπως τόνισε, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με τη χώρα μας με χιλιετίες κοινής ιστορίας και είναι ένας τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, οι οποίες σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, που, επικαλούμενοι θρησκευτικά προτάγματα, αιτιολογούν την απάνθρωπη και αντιθρησκευτική τους δράση, εγκληματώντας σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική λύση του συριακού και ζητά από την ΕΕ ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια ειδικότερα της Αιγύπτου και επισήμανε ότι απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης σε όλη την περιοχή.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, είπε ότι θα συνέβαλε σε αυτήν μία δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

«Στο τρίγωνο Ουκρανία, Λιβύη, Συρία και Ιράκ, η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια και διαθέτει τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, μακριά από τη δημοσιότητα όποιον έχει ανάγκη ή θέλει να έχει έναν έντιμο φίλο χωρίς δεύτερες σκέψεις στην ΕΕ» είπε ο κ. Κοτζιάς

Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι παζαριών, μια συνεργασία όμως που δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες, κάτι που «θα πρέπει να ξεχάσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας».