Το 2010, το εγνωσμένου κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» δημοσίευσε μελέτη ομάδας επιστημόνων από την Αμερική που αναφερόταν σε ένα νέο είδος απινιδωτή, ο οποίος εμφυτευόταν κάτω από το δέρμα του θώρακα χωρίς να αγγίζει την καρδιά.

Ο απινιδωτής που συνήθως εμφυτεύεται σήμερα σε όσους τον χρειάζονται έχει ηλεκτρόδια που μέσω των φλεβών φθάνουν στην καρδιά. Ετσι, όταν η καρδιά σταματήσει να λειτουργεί (ύστερα π.χ. από κοιλιακή μαρμαρυγή ή όταν ο άρρωστος εμφανίσει κοιλιακή ταχυκαρδία η οποία είναι προστάδιο της κοιλιακής μαρμαρυγής), ο απινιδωτής ενεργοποιείται αυτόματα και με ηλεκτροσόκ επαναφέρει την καρδιά στον φυσιολογικό της ρυθμό.

Στον νέο απινιδωτή υπάρχει ένα καλώδιο που πορεύεται κάτω από το δέρμα κοντά στο στέρνο, έξω από τον θωρακικό κλωβό και συνδέεται με μια μπαταρία. Τα πρώτα αποτελέσματα από τα χρόνια που μεσολάβησαν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Με αυτό τον απινιδωτή αποφεύγονται οι λοιμώξεις από επιμόλυνση των ηλεκτροδίων, που ακόμα και αν συμβούν θα αφορούν το δέρμα και όχι την καρδιά, η οποία προσβάλλεται από ενδοκαρδίτιδα αν επιμολυνθούν τα ηλεκτρόδια.

Γενικά οι απινιδωτές, είτε είναι εξωτερικοί είτε είναι εμφυτεύσιμοι, δίνουν ηλεκτροσόκ και αποτελούν μία από τις πλέον ουσιαστικές κατακτήσεις της καρδιολογίας γιατί μέχρι σήμερα έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο εφευρέτης του εμφυτεύσιμου απινιδωτή ονόματι Mirowski τον εμφύτευσε σε έναν σκύλο, έφερε τον σκύλο στην αίθουσα για να επιδείξει τη λειτουργία της συσκευής του. Πειραματικά σταμάτησε τη λειτουργία της καρδιάς του ζώου. Ο σκύλος κλονίσθηκε, αμφιταλαντεύθηκε και έπεσε στο πάτωμα νεκρός.

Ομως σε λίγο όλοι είδαν τον σκύλο να ξυπνά, να σηκώνεται και να περπατά σαν να μη συνέβη απολύτως τίποτα. Απλώς είχε λειτουργήσει ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής, που επανέφερε σε λειτουργία την καρδιά του ζώου.

Στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας παρουσιάσθηκε σειρά μελετών, που έδειξαν ότι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής χωρίς ηλεκτρόδια είναι εξίσου αποτελεσματικός. Ηδη μάλιστα αρχίζει να εμφυτεύεται και στη χώρα μας, αντί του κλασικού απινιδωτή με ηλεκτρόδια που τον συνδέουν με την καρδιά.