Ούτε ένα ευρώ πρόστιμο σε ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος νόμιμα απαλλάσσεται από ΦΠΑ, αλλά παρανομεί μη εκδίδοντας αποδείξεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, δεν θα μπορούν να επιβάλουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν δεν αλλάξουν κρίσιμες διατάξεις του.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, προχωρά σε συνολική αναδιάρθρωση των προστίμων που επιβάλλονται για διαδικαστικές παραβάσεις, αυξάνοντας τις «καμπάνες» για τις βαριές υποθέσεις φοροδιαφυγής όσον αφορά το ποινικό τους σκέλος.

Στο μέτωπο των διοικητικών κυρώσεων όμως και συγκεκριμένα στα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, έγκριτοι νομικοί εντοπίζουν μια σημαντική τρύπα. Οι αλλαγές, μετά την κατάργηση των προστίμων των 250 και 500 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων, αφήνουν χωρίς το παραμικρό πρόστιμο γιατρούς –των οποίων οι υπηρεσίες απαλλάσσονται από ΦΠΑ –εάν δεν εκδώσουν απόδειξη, όπως και χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις εξαιρούνται από το καθεστώς ΦΠΑ δεδομένου ότι ο τζίρος τους είναι χαμηλότερος από 10.000 ευρώ. Αν για παράδειγμα ένας υδραυλικός έχει πράγματι χαμηλό τζίρο και ύστερα από αίτηση έχει κερδίσει απαλλαγή από τον ΦΠΑ –στο πλαίσιο μείωσης του διοικητικού κόστους –και δεν εκδώσει απόδειξη, αν τον εντοπίσει ο ελεγκτής δεν μπορεί να του επιβάλει το παραμικρό πρόστιμο.

Με το άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου αρχικά καταργούνται τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων (καταργείται η περίπτωση θ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013).

Στη συνέχεια, προστίθεται νέα παράγραφος στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με την οποία ορίζεται ότι «σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα». Οπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί και νομικοί, η διατύπωση της διάταξης είναι τέτοια που αφήνει στο απυρόβλητο, όσον αφορά τις διοικητικές κυρώσεις, όσους επαγγελματίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ αλλά σαφέστατα έχουν υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις. Για να απειληθούν, θα πρέπει να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις αξίας πάνω από 10.000 ευρώ ενεργοποιώντας τις ποινικές κυρώσεις περί φοροδιαφυγής. Σε επίπεδο προστίμου, μηδέν.