Ο μεγαλύτερος ερευνητικός οργανισμός για τον καρκίνο στον κόσμο, το φημισμένο Cancer Research UK, εξήγγειλε την μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη χρηματοδότηση που δόθηκε ποτέ στην έρευνα για τη νόσο.

Όπως ανακοίνωσε,εντός της προσεχούς πενταετίας θα διαθέσει 100 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (135 εκατομμύρια ευρώ) για να δοθεί – επιτέλους – απάντηση σε επτά καίρια ερωτήματα, τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην μάχη εναντίον του καρκίνου.

Τα ερωτήματα αυτά, οι επτά Μεγάλες Προκλήσεις (Grand Challenges) όπως ονομάσθηκαν, είναι:

1. Να επινοηθούν εμβόλια που θα προλαμβάνουν μορφές καρκίνου οι οποίες ΔΕΝ οφείλονται σε ιούς.

2. Να βρεθεί τρόπος να εκριζωθούν οι καρκίνοι που οφείλονται στον ιό Έπσταϊν-Μπαρ (ενοχοποιείται κυρίως για ορισμένους γαστρικούς και ρινοφαρυγγικούς καρκίνους, προκαλώντας παγκοσμίως 200.000 κρούσματα ετησίως και 140.000 θανάτους)

3. Να εξακριβωθεί ποιες χαρακτηριστικές μεταλλάξεις προκαλούνται από τα διάφορα καρκινογόνα συμβάματα (π.χ. το κάπνισμα, την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου κ.λπ.).

4. Να βρεθεί τρόπος να διακρίνονται οι θανατηφόροι καρκίνοι που χρειάζονται θεραπεία από τους μη θανατηφόρους που δεν χρειάζονται.

5. Να βρεθεί ένας τρόπος να «χαρτογραφούνται» οι όγκοι σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο (για να μπορούν οι επιστήμονες να στοχεύουν τα πιο επικίνδυνα «σημεία» τους)

6. Να επινοηθούν μέθοδοι απενεργοποίησης του γονιδίου MYC που είναι ο «αρχιελεγκτής» του καρκίνου (είναι ελαττωματικό σε επτά στους δέκα καρκίνους και ρυθμίζει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων τους)

7. Να βρεθεί τρόπος διοχέτευσης βιολογικώς ενεργών μορίων σε όλα τα κύτταρα του σώματος, αλλά να διατηρούνται αλώβητα τα υγιή και να σκοτώνονται τα καρκινικά.

Ο βρετανικός οργανισμός εκτιμά πως αν βρεθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα επέλθει αληθινή επανάσταση στις γνώσεις για τον καρκίνο και θα σωθούν αναρίθμητες ζωές.

Προσκαλεί λοιπόν επιστήμονες από όλους τους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας να σκεφθούν καινοτόμους, φιλόδοξους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και να τους υποβάλλουνέως τις 12 Φεβρουαρίου 2016.

Η πρώτη νικητήρια πρόταση θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο το 2016 και θα λάβει 20 εκατομμύρια λίρες (27 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει πέντε ή περισσότερα έτη έρευνας.

Ανάλογη επιβράβευση θα έχουν τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον τέσσερις ακόμα πρωτοποριακές προτάσεις, αφού ο στόχος είναι να δοθούν βραβεία σε τουλάχιστον πέντε από τις Μεγάλες Προκλήσεις.